VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. September 2011 NIEUWSBRIEF Redactie: PA1XA pi4wld@veron.nl of pa1xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Menno Putman PE1LDZ 645498 pe1ldz@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Ledenadm. André Heijm PA3HGP 424160 pi4wld@veron.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@ amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA1XA Via email! pa1xa@amsat.org pi4wld@veron.nl
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

 1. Voorwoord (PA1XA)

 2. Bijeenkomst September (Bestuur)

 3. PC headset voor de FT950 (PE1OUD)

 4. Knap gedaan (PD2YL)

 5. EQSL (PA0MIR)

 6. Slotwoord

1. Voorwoord

Het is hard gegaan, we staan al weer aan het begin van een nieuw radioseizoen. De zomer houdt en hield niet over en dus hebben we een mooi najaar verdient, zodat we het antennepark weer klaar kunnen maken voor het winter seizoen waar veel dingen te beleven zijn. CQWW’s, PAbeker’s, najaarscondities, lange avonden voor de lage banden en natuurlijk lekker binnen achter de set. Ik ben benieuwd wat dat weer allemaal aan resultaten zal opleveren. Als u dat nu eens aam mij mailt dan kan de afdeling meelez(v)en met de activiteiten en kunnen we misschien nog iets leren. Nico leert ons in deze editie de fijne kneepjes om de QSL zaken op orde te houden. In deze nieuwsbrief een bijdrage over eQSL en als bijlage deel 2 van zijn LOTW uitleg. Dat er ook binnen onze afdeling geknutseld wordt laat Gerard (PE1OUD) zien in zijn bijdrage. Verder is er een interessante lezing over “oude” technieken, een mooi begin van het nieuwe seizoen. Tenslotte is er ook nog een bijdrage van Carla, onder het motto “wie de schoen past trekt hem aan”.

2. Bijeenkomst September 2011

Maandag 5 september start het nieuwe seizoen met een interessante lezing over oude buizenradio apparatuur door John Hupkes van de NVHR (= Nederlandse Vereniging voor Historische Radio). De hoogspanning zal te snijden zijn tijdens deze lezing over de romantiek van de gloeidraden en onderdelen die je nog gewoon tussen duim en wijsvinger kon vastpakken. Fout zoeken deed je toen nog veiligheidshalve met één hand in je zak, verkeerd gemonteerde electrolytische condensatoren ontploften gewoon , weerstanden werden wel eens “opgestookt” en schema’s haalde je nog niet via Google van Internet. Nieuwsgierig geworden naar de avonturen met “hardware” uit de oude doos?

Misschien ligt er nog een oude radio op zolder of in de schuur die u altijd al wilde restaureren…..deze 5e september biedt u alle kans de nodige knowhow op te doen hoe dit aan te pakken of meer te weten te komen over onze eigenlijk nog jonge radio historie.

Natuurlijk is Erwin onze QSLmanager voor het ophalen van de QSLkaarten en zoals gewoonlijk is de bijeenkomst in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er om ons van natjes en droogjes te voorzien.

3. PC headset voor de Yaesu FT950

Op aanraden van een medeamateur heb ik een Sennheiser PC350 headset gekocht. Deze is bedoeld voor gaming op de PC en heeft dus de 2 x 3,5 mm klinkstekers. Uit vrees voor nanodunne (onsoldeerbare) draadjes heb ik de originele stekers laten zitten en een verloopsteker voor de hoofdtelefoon gekocht ( 6,3 naar 3,5 mm stereo ) maar het verloop voor de microfoon moest ik zelf maken.

Na informeren bij degene die mij de headset had aangeraden, kwamen we op het volgende schema uit:

Een electretmicrofoon heeft een ingebouwde 'voorspanning' maar de FET heeft wél een aparte voeding nodig. Yaesu biedt op veel transceivers +5 Volt op één van de contacten vande 8pens microfoonaansluiting, zo ook op mijn FT950. De weerstand van 4k7 dient als stroombegrenzing. C1 blokkeert de gelijkspanning op de microfooningang van de set, maar vormt ook een hoogdoorlaatfilter. R2 tesamen met de ingangsimpedantie van de set bepaalt (deels) de klankkleur. C2 sluit HF op de hoofdtelefoonkabel kort naar massa. Voor C1 namen we een tantaalcondensator omdat die lekker klein is. Ik koos voor een zeer ruim audiospectrum, maar dat pas ik aan met de microfoonequalizatie in de FT950. Als je transceiver zoiets niet heeft, kun je wat laag weghalen door C1 te verkleinen. 33uF=7,1 Hz, 3,3uF=71 Hz, 0,33 uF=710 Hz.

Met wat moeite passen de vier componenten in de huls van de 8 pens microfoonsteker. Knip dan de ongebruikte pennen zó af, dat de lipjes die de pen op zijn plaats houden intact blijven, en vouw het restje van de pennen plat. Zie de onderstaande afbeelding:

Uiteraard werkt dit met bijna elke PCheadset, en ook op bijna elke transceiver, al zal er misschien wat experimenteren met de waarden van de componenten nodig zijn. Voor de volledigheid ook een afbeelding van het eindresultaat: Best 73’s,

Gerard PE1OUD

'Artificial intelligence is no match for natural stupidity'.

4. Knap gedaan

Hoe is het toch mogelijk dat 9 inmelders in een ronde allemaal een opmerking maken over de slechte modulatie van de rondeleider. Ja een slechte modulatie kan storend zijn, maar als deze rondeleider zwaar slechtziend is en alleen thuis, kan deze hier niets aan veranderen. Tjee dit was toch echt bekend bij iedereen, was het echt nodig dat iedereen wat over die modulatie te zeuren had ? Was iedereen even vergeten dat een rondeleider dit voor zijn/haar plezier doet, hier een avond voor thuis blijft of er nu 2 of 10 inmelders zijn, of zoals ook gebeurt niet één inmelder. Was er niet even iemand die de ronde over had kunnen nemen? Gevolg is dus wel dat we nu een rondeleider kwijt zijn…… inmelders van die bewuste avond, bedankt

Carla, PD2YL

5. E-QSL

In de vorige rubriek gaf ik aan hoe je je kunt aanmelden voor het gebruik van LotW van de ARRL, waarvan het nut eigenlijk beperkt blijft tot de ARRL diploma’s en enkele andere uitgevers van awards.

Al eerder is er door een Amerikaanse amateur Dave Morris, N5UP een ander systeem opgezet, waarvan de kosten worden betaald uit sponsoring en door bijdragen van de deelnemende amateurs. Hiermee bedoel ik het eQSL systeem, dat eigenlijk veel meer lijkt op een echte vervanger van het systeem met de papieren gedrukte QSL. De ARRL vond de waarborgen in dit systeem onvoldoende reden waarom men een eigen systeem heeft bedacht maar met eQSL kun je ten minste zelf ervoor kiezen een “echte” QSL te printen om bij voorbeeld aan de muur te hangen.

Ook dit systeem kent bepaalde waarborgen om te zorgen voor zekerheid over de QSL, waarbij meer wordt uitgegaan van de eerlijkheid van de versturende amateur, net zoals dat het geval is bij de papieren kaart via het QSL bureau. Hoe kun je je nu aanmelden voor het gebruik van eQSL? Ik geef ook hier weer een aantal aanwijzingen bij de stappen die je moet zetten.

 1. Ga naar de website van eQSL. Dat is www.eQSL.net Let op, geen .com! (fig. 1)

 2. Je kunt nu eerst eens kijken of er al kaarten op je wachten. Vul je call maar eens in en kijk wat er daarna op het scherm komt te staan. (fig. 2) Als je niet geregistreerd bent kun je deze nog niet downloaden, daarna wel. In figuur 3 een voorbeeld van wat eQSL’s. Let op het verschil: er zijn calls vet gedrukt, die zijn zoals dat heet “authenticity guaranteed” en geldig voor de awards van eQSL, maar ook bijv. voor CQmagazine en de DARC awards. De andere zijn in gewoon lettertype aangegeven en deze tellen nog niet mee voor awards. Hieruit kun je dus opmaken dat het erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat jouw call ook goed en geldig wordt geregistreerd. De registratie bestaat uit 2 delen.

 3. Klik op “register now”, vul je call in en je verdere gegevens. (fig. 4)

 4. Vul het volgende formulier (fig. 5) volledig in en verzend het. Vergeet niet om de vinkjes bij de email wensen te verwijderen anders kun je nog wel wat reclame mails verwachten.

 5. Je bent nu klaar met deel 1 en moet wachten op de antwoordmail van Dave met een code om je registratie te voltooien. Na een kwartiertje of zo zul je die hebben ontvangen en kun je verder. Zie figuur 6. In figuur 7 een overzicht van de werking van het eQSL systeem.

 6. Het programma leidt je nu verder bij het ontwerpen van je eQSL. Zie voorbeeld fig. 8. Als je een donatie doet van $ 5,kun je een jaar lang genieten van de bronzen inschrijving en bij voorbeeld eigen foto uploaden voor gebruik in deze QSL.

 7. Je kunt nu in je inbox kijken wat er voor jou al klaar staat als eQSL en deze ook voor de betreffende amateurs bevestigen. Gemakkelijker is het om eerst je eigen logboekgegevens te uploaden in ADIF formaat, dan vindt deze bevestiging automatisch plaats. Zorg dan eerst voor de “authenticity guaranteed” status door een scan of foto van je licentie te maken en deze op te sturen. Klik voor informatie en verdere verwerking op het in figuur 9 weergegeven logo.

Figuur 1.

Figuur 2

Figuur 3

Figuur4

Figuur 5

Figuur 6

Figuur 7

Figuur 8

Figuur 9

6. Slotwoord

Het is goed om een nieuw seizoen te beginnen met 3 stukken van leden van de afdeling. Zo hoort het, voor en DOOR moet onze nieuwsbrief zijn. Ik hoop dat we die trend kunnen doorzetten en kijk met belangstelling naar mijn mailbox voor uw bijdrage.

Best 73’s,

Sietse (PA1XA) Redacteur