VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. November 2011 NIEUWSBRIEF Redactie: PA4XA pi4wld@veron.nl of pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Menno Putman PE1LDZ 645498 pe1ldz@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Ledenadm. André Heijm PA3HGP 424160 pi4wld@veron.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@ amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! Pa4xa@amsat.org pi4wld@veron.nl
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Bijeenkomst November (Bestuur)

  3. Bericht uit de telegraafkamer (PA3GKX)

  4. Illustratie (PA0MIR)

  5. CQWW Bericht (PA3AAV)

  6. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Eindelijk weer de gelegenheid om wat goede maar niet meer gebruikte amateurspullen te verkopen. Er is voldoende aandacht besteed aan deze avond dus hopelijk is er een mooi aanbod van spullen maar zijn er ook voldoende kopers met geld in de zak, hi.

De afgelopen weken heb ik weinig tijd gehad voor de hobbie, maar de schaarse moment leverde meteen mooie verbindingen op, wat dacht je van FK8HD op 20m CW en KH6 op 15m, JA’s en W’s op 10 meter. Nu de MK2 is aangesloten en perfect werkt zijn ook de digitale modes in het bereik. We hebben dus een leuk najaar, winter en voorjaar te gaan. Laat het nu maar regenen, of toch niet? Nog één klusje te doen. Ik moet mijn LF antennes vervangen en dat wil ik dit weekend doen. Ik hoop maandag te kunnen melden dat ik weer op alle 9 HF banden, 6 en 2 meter actief ben en nu dus ook in Digi modes.

Tot maandag en ik reken op jullie om mijn mooie niet gebruikte spulletjes af te nemen al is het alleen maar om de redacteur een plezier te doen, hi.

2. Bijeenkomst November 2011

Maandagavond 7 november is het weer zover : de jaarlijkse verkoopavond ! Op deze clubavond kunt u weer voor al uw overtollige apparatuur, onderdelen, antennes en andere hobby gerelateerde spullen proberen een nieuwe eigenaar te zoeken voor een leuke prijs! Er is genoeg ruimte om alles op te stellen. De bekendmaking van deze verkoopavond heeft ook in de rubriek “Komt u ook?” van Electron gestaan dus wellicht zullen er meer bezoekers komen van buiten onze kring van “Waterland”leden. Misschien een reden te meer om nu eindelijk uw (X) yl wat meer ruimte te geven in huis en wat spullen op te ruimen !

.

Natuurlijk is Erwin onze QSLmanager voor het ophalen van de QSLkaarten en zoals gewoonlijk is de bijeenkomst in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om

20.00 uur en natuurlijk is Marianne er om ons van natjes en droogjes te voorzien. We hopen vele leden en belangstellenden te mogen begroeten !

3 Bericht uit de Telegraafkamer

Heb jij 4 oktober wat te doen? Vraagt Peter PA0PJE mijn zendamateurmaatje waarmee ik afgelopen maanden vele bezoekers van het Fort bij Edam heb ontvangen in de Telegraafkamer. Ik vermoed dat hij een geintje uithaalt en stel de wedervraag of hij iets op het oog heeft in verband met dierendag. Nee, je weet toch wat 4 oktober 1957 gebeurde? Ik trek een ernstig gezicht, doe of ik diep nadenk en antwoord: Natuurlijk weet ik dat, toen was het ook dierendag. Peter moet het antwoord goed rekenen, hoewel het niet het door hem gewenste antwoord is.

Hij legt uit dat op die bewuste datum de Russische SpoetnikI werd gelanceerd, de eerste satelliet die vrolijk rondjes om de aarde draaide. Wellicht herinneren velen van ons nog de piepjes die het apparaat gedurende 20 dagen naar moeder aarde terug zond. Hij heeft, met een grote groep internationale zendamateurs, het plan opgevat een soortgelijke zender in elkaar te prutsen zoals zich in de Spoetnik bevond en daarmee op 4 oktober 2011 door middel van morsetelegrafie verbindingen met andere zendamateurs te maken.

Een leuk plan wat echter meteen al op enige praktische bezwaren stuitte namelijk wat voor radiozender zat er aan boord? Een zoektocht door collegae zendamateurs naar het schema was zonder positief resultaat, kennelijk is het schema in Rusland verloren gegaan, nog geheim of wat voor andere reden dan ook aanleiding om niet te reageren op schriftelijke verzoeken daaromtrent. Uiteindelijk is door combineren, analyseren, deduceren en weet ik door wat nog meer “eren” een schema tot stand gekomen wat voor 99% moet voldoen aan het oorspronkelijke.

Tijd om de Russische onderdelen –miniradiolampjeste verzamelen ontbrak. Na een hele middag zoeken op een radiomarkt naar de 2 lampjes/buisjes heb ik dit opgegeven en werd besloten gebruik te maken van zogenaamde Dbuisjes die in de 50er jaren erg populair waren. Uit de voorraad (junkbox) werd de rest van de onderdelen bijeen geharkt en na 2 avonden solderen had Peter de zender klaar voor gebruik. Nu moet U niet denken aan een mooie kast, glimmende knoppen, signaallampjes en andere tierelantijnen; het zendertje bestond uit een stukje aluminium met daarop de 2 radiobuisjes en daaronder een “kluit” onderdelen. Cosmetisch gezien zag het er eigenlijk niet uit, maar daar ging het ook niet om. Het enige doel was dat het moest werken.

4 oktober 2011. Het zendertje wordt in het Fort aan de antenne gekoppeld. Met de morsesleutel wordt in telegrafie een algemene oproep gedaan. Vervolgens gaan wij op ontvangst om te kijken of iemand dat signaaltje heeft ontvangen. Direct horen wij een Russische zendamateur die ons antwoord geeft. Gekscherend merk ik op dat ik mijn collega er van verdenk dat hij dit van tevoren afgesproken heeft. Beide vallen wij figuurlijk gesproken van onze stoel. 1 keer roepen en gelijk antwoord uit Verweggiestan! Het zendertje werkt grandioos. Met nog meer Russische stations wordt een telegrafieverbinding tot stand gebracht met als klap op de vuurpijl ’s middags een verbinding met een Whisky Alfa ofwel een station in de USA.

Na deze dag heb ik het zendertje in de Telegraafkamer even in een vitrinekast geparkeerd en wat blijkt? Vele bezoekers vinden ons radio experiment machtig interessant, het verhaal van de Spoetnik is voor velen een feest van herkenning, bezoekers met een (radio)technische achtergrond zijn vol verbazing en het enthousiasme waarmee wij over het experiment vertellen is velen tot vermaak. Natuurlijk heeft ons experiment geen tot weinig relatie tot het Fort bij Edam en de militairen die het een kleine 100 jaar geleden bewoonden. Of toch wel?

In ieder geval is aangetoond dat het met zeer weinig en vrij primitieve middelen mogelijk is op lange afstand te communiceren, bijna net zo als meer dan 100 jaar geleden toen de forttelegrafisten waarschijnlijk ook vol verbazing figuurlijk van hun stoel vielen toen zij met een door Samuel Morse uitgevonden telegraaf met andere forten konden communiceren.

Enige technische gegevens: De zender had een uitgangsvermogen van plm. 500 mWatt en bestond uit 2 DL 98 penthodes. De anodespanning zat rond de 110 Volt dc. De gloeispanning bedroeg 1,4 Volt. Als antenne werd verticaal een ground plane en horizontaal een 2 x 20 meter

dipool gebruikt. Gewerkt werd in de 15 meter amateurband op een frequentie van 21,060 mHz plusmin. Er werd in kilometers een totaalafstand overbrugd van meer dan 10.000 km!! Hieronder ziet u nog een foto van onze cosmetiche ramp, maar prima werkende zender in de shack in Fort Edam. Ger, PA3GKX.

4. Illustratie (uit de Volkskrant van 20 oktober 2011)

Nico, PA0MIR

5. CQWW Bericht

Beste Collega Contesters, De CQ WW SSB en CW contest beginnen binnenkort weer. De condities zijn de laatste tijd flink verbeterd. De CQ WW + betere condities zij een prima combinatie. We hopen allemaal dat 10 en 15m wereldwijd goed open zullen zijn.

1. Eerlijk spel Veel concurrenten doen mee aan de contest om te strijden voor een toppositie in hun land, continent of de wereld. Het is erg belangrijk voor ons allemaal om eerlijk spel te bevorderen in contesten. Wat eerlijk spel is, staat beschreven in de Contester’s Code of Ethics en in de Contest University lezing over ethiek. Twee belangrijke punten van de Contester’s Code of Ethics zijn:

Beide punten zijn van groot belang om een eerlijke contest te garanderen. Het eerste punt omvat het gebruik van het maximale vermogen wat is toegestaan in de door u gekozen categorie. Een deelnemer kan het maximale vermogen gebruiken wat is toegestaan in de door hun gekozen categorie: 1500, 100 of 5 watt. Voor Nederland is het maximale vermogen overigens 400Watt. Alle categorieën hoog vermogen mogen niet meer dan 1500 (400) watt totaal uitgangsvermogen hebben op een band op elk moment. Je kunt niet runnen met 1500 (400) watt naar elke antenne op een band.

Het tweede punt heeft betrekking op wat er gebeurt na de contest, de CQ WW Contest Commissie acht het onsportief om het log “op te schonen" met behulp van gegevens bronnen, zoals opnames, roepnaam databases, enz. Bijna iedereen maakt deel uit van een club. Clubs over de hele wereld kunnen helpen om FAIR PLAY te bevorderen in contesten.

De CQ WW Contest commissie heeft ingestemd met de contesters Code of Ethics die is gecreëerd door de World Wide Radio Operators Foundation. De code is te vinden op: http://wwrof.org/contestercodeofethics/.

Een lezing over "Contesting the Right Way" door K1DG is opgenomen als onderdeel van Deelnemende University. Kijk hiervoor op: ttp://pvrc.org/webinar/webinars.htm Beide bronnen kunnen worden gebruikt om een club programma inzake ethiek / FAIR PLAY te creëren. Als uw club heeft hulp nodig het ontwikkelen van een programma, neem dan contact op met de CQ WW Contest Committee via questions@cqww.com.

2. Aantal toegestane signalen. Als u meedoet aan de single operator categorie, mag u slechts een signaal in de ether hebben op elk moment. Als u meedoet aan een multioperator categorie, mag u slechts een signaal op een band in de ether hebben op elk moment. Hoe voorkom je twee signalen op een band op hetzelfde moment? De volgende informatie moet helpen om bij multistations dit probleem op te lossen. Installeer een hardware lockoutapparaat.

Veron, afdeling Waterland A56

  1. Assisted Het verbeteren van het assisted award programma en de rapportage hierover heeft veel nieuwkomers aangemoedigd om in deze uitdagende categorie deel te nemen. Waarom niet deel te nemen aan de assisted categorie en te proberen om een prijs te winnen of een nieuw assisted record te vestigen? Wij zijn erg verheugd dat deelnemers tijd hebben genomen om zich te verdiepen in wat hulp betekent. We zullen doorgaan met de award programma voor alle ondersteunde categorieën uit te breiden. Laten we het nog eens proberen duidelijk te maken wanneer u moet aangeven dat u meedoet in de ASSISTED CATEGORIE. Stel uzelf de volgende vraag: Heeft u hulp bij het vinden van de call van enig QSO in het log? Nee, ik heb geen hulp bij het vinden / spotten van een QSO in mijn log = Single operator categorie. Ja, ik heb hulp bij het vinden / spotten van een QSO in mijn log = Assisted categorie. Als u vragen heeft over wanneer u assisted bent of niet, neem dan contact met ons op via questions@cqww.com.

  2. Veel plezier! Plezier is waar het om draait! Veel activiteit en veel landen = Veel plezier!

73, Bob, K3EST CQ WW directeur

NB. Bij deze regeling heb ik ook het uitgebreide reglement voor Nederlandse stations gevoegd. Dit is te groot voor de nieuwsbrief en is dus als bijlage bijgevoegd.

73 en veel plezier in de CQWWCW contest in het laatste weekend van november.

Gert (PA3AAV)

6. Slotwoord

Leuk dat we wat copij hebben ontvangen van nieuwe leveranciers. Ik hoop dat dit niet de laatste keer zal zijn. Contesten en experimenteren zijn toch de “Core business” van zendamateurs en dat hebben we in deze nieuwsbrief bij elkaar gebracht.

Nieuwsbrief November 2011 8

Veron, afdeling Waterland A56

Eindelijk zijn de zonnevlekken weer eens echt actief. De condities op 10 en 12 meter zijn geweldig. Nog niet gemerkt? Zet dan de set maar eens aan en je zal verbaast staan wat je met een klein signaal allemaal kan werken. Het is echte de moeite waard en de DXCC score kan nu weer flink worden opgehoogd.

Met het mooie weer van de afgelopen weken is het verder prima weer om de antennes klaar te maken voor de winter. Maar eerst nog de verkoping a.s. maandag. Hopelijk tot ziens daar.

Best 73’s,

Sietse (PA4XA) Redacteur

Nieuwsbrief November 2011 9