VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Februari 2012 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Menno Putman PE1LDZ 645498 pe1ldz@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Ledenadm. André Heijm PA3HGP 424160 pi4wld@veron.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@ amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Bijeenkomst Februari (Bestuur)

  3. Oud Roest (PE1LDZ)

  4. Wil ik toch nog even kwijt (PA0SJM)

  5. Het antennepark van PD0RON (PD0RON)

  6. Reparatieverslag Uniden 2020 (PA0SJM)

  7. Bericht van de afdeling Friesland (Bestuur R14)

  8. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Een spannende avond wordt het aankomende maandag. We weten allemaal dat het bestuur meerdere malen heeft aangegeven dat de voorzitter en de secretaris aftreden en niet herkiesbaar zijn. Ook André is als jonge 80er toe aan een wat rustiger bestaan in of bij het bestuur. Zonder bestuur kunnen we niet en heeft de afdeling geen bestaansrecht. Dus a.s. maandag moet er kleur worden bekend, kunnen wij, Waterlanders, blijven genieten van onze eigen afdeling en bijeenkomsten in Purmerend of moet er voortaan gepooled worden richting Zaanstad. Ik weet wat mijn voorkeur heeft, ik hoop de leden ook en is er aan het einde van de jaarvergadering een nieuw bestuur.

Ook als dit gebeurt is het eigenlijk nog niet klaar, want we kunnen niet van het bestuur verwachten dat iedereen met zijn eigen zaakjes bezig is en het bestuur al het werk laat doen. Dus al wil je (nog) niet in het bestuur, geef a.s. maandag aan dat je best wat wil doen voor de afdeling. Het regelen van lezingen bijvoorbeeld of het helpen bij de organisatie van een velddag. Er is zat te doen die het voor allee leden alleen maar leuker en interessanter maakt om zendamateur te zijn in Waterland.

Zware woorden zo aan het begin van deze nieuwsbrief, maar iemand moet het zeggen. Zonder actieve leden geen afdeling!

2. Bijeenkomst Februari 2012

Op maandag 6 februari 2012 is onze jaarvergadering er weer. Kom meepraten en denken over onze afdeling. Alle leden hebben de bijbehorende documenten al via de post ontvangen. Zoals gewoonlijk is de bijeenkomst in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er om ons van de natjes en droogjes te voorzien.

Menno Putman, PE1LDZ, secretaris pe1ldz@veron.nl

3. Oud Roest

Het artikel in de bijlage kreeg ik van neef die rondleidingen op de s.s. Rotterdam geeft en ook zelf op dit schip gevaren heeft. Een aardig stukje radiohistorie. Er is een amateurstation op het schip dat onder de call PI4HAL te werken is.

Menno Putman, PE1LDZ, secretaris pe1ldz@veron.nl

NB. Gezien de grote en de kwaliteit van deze bijdragen van Menno, heb ik het artikel als PDF bij de nieuwsbrief gevoegd.

Sietse, Redacteur

4. Wil ik toch nog even kwijt

Hoewel ik op mijn vraag of iemand me zou kunnen helpen aan een 18 polige printconnector, geen enkele reactie mogen ontvangen. Was er dan niemand in ons toch wel redelijk uitgebreide leden bestand die zoiets nog had liggen? Gelukkig ben ik er toch aangekomen, van iemand ergens uit het midden van ons land. Toch wil ik even laten zien, wat ik er nu eigenlijk mee heb gedaan.

Hier steekt een module boven de rest uit zodat er aan gemeten kan worden.

Voor mensen die daarin interesse hebben kan ik een stukje plaatsen over een zelfbouw test apparaat voorzend buizen zoals 6146 B , 6JS6 enz.

Het ontwerp vraagt weinig onderdelen . Het zou daarbij wel mooi zijn als er een variac aanwezig is. Nu kan ik wel meteen dit gaan publiceren maar het lijkt me handiger dat ik dit doe als er enige interesse in is. Dus … reactie naar pa0sjm@veron.nl

73 , pa0sjm.

5. Het antennepark van PD0RON

Het betreft het antennepark van pd0ron, en dan specifiek de GPA antenne voor de 10 meter band. Deze antenne van 5.50 meter is uitstekend te gebruiken voor de 10 meter, er hoeft weinig aan te gebeuren, spoel in de voet van de antenne gewoon laten zitten alleen de antenne ietsje inkorten (in mijn geval zo’n 25 cm). Op de coax kabel heb ik bij de antenne ingang een T200 ringkern geplaatst en de coax 3 x om de ringkern gewikkeld, dit om eventuele storing te onderdrukken.

Met deze antenne werk ik op de 10 meter als er een beetje condities zijn toch met Noord Zuid en Centraal Amerika. De Antenne staat niet ideaal (ietsje diagonaal) omdat ik anders de buurman op 9 hoog stoor. Onderstaand de T200 ringkern die voorkomt dat mijn muis van de PC vastloopt. Deze 27 MC GPA antennes zijn niet erg duur, staan op markplaats voor een paar tientjes.

Misschien dat er amateurs zijn die wat aan deze info hebben, je weet maar nooit. De meeste van ons hebben niet al te veel ruimte en soms is het maar behelpen, vandaar deze info over relatief twee kleine antennes waar toch een hoop rendement uitkomt.

Op de volgende foto staat de A1430S7, dit is een dual band antenne voor 2mtr en 70 cm en 7 elements. De afmetingen zijn 1.25 mtr lang en 1.00 breed, het gewicht is nog geen kilo. De antenne is zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. Bij mij staat hij op een rotor verticaal 180 graden half rond te draaien. Max vermogen in de antenne is 100 Watt, maar met 25 Watt is Rotterdam redelijk haalbaar. Dit komt natuurlijk ook omdat ik de hoogte mee heb.

Best 73’s,

Gerrit (PD0RON)

6. Reparatie verslag Uniden 2020 .

Als we de zender op maximale output willen instellen doen we dat als volgt : Met de Preselect regelen we de sturing naar de PA op maximum waarde . In de TX RF Module , de stuurtrap , wordt dit bewerkstelligd door 2 stuks variabele condensatoren in te stellen , voor de roosterkringen en de anodekringen van de driver buis . De knop “ Presect ” is via kettingen gekoppeld aan de TX RF Unit . Tegelijk drijft deze ketting ook de afstemming aan van 2 var. condensatoren in de RX RF Unit … de ingangstrap van de ontvanger . Ook in die Unit zitten 2 stuks van die var. condensatoren . Deze condensatoren hebben elk 6 secties , voor elke band één sectie . Dus 10 m , 15 m , 20 m , 40 m , en 80 m . Op de foto zien we deze condensatoren op de print van de Unit . Voor de 80 m staan 2 secties parallel .

Nu was het zo , dat op de 15 m de sturing bij een bepaalde stand van de afstem condensatoren geheel wegviel . Dat doet ons dan denken aan een sluiting tussen de condensator platen , dus tussen stator en rotor . Dit nu kon ik meten terwijl de unit nog ingebouwd was … en jawel , op een sectie van de stuurrooster condendsator gaf de ohmmeter sluiting aan .. maar heel raar , bij bijna en geheel open condensator ! Dus .. die condensator moest eruit voor reparatie en dat is lang geen kleinigheid .

We beginnen met het verwijderen van diverse knoppen van de frontplaat en dan kan deze naar voren worden geklapt . De Unit zit dan rechts vooraan in de set . Nu moeten eerst de kettingen worden verwijderd … echter ook de kettingen van de Bandschakelaar .. op de RX en de TX module zitten deze bandschakelaars met elk 3 dekken . Maar ook op nog een 3de unit zit zo’n bandschakelaar . De Local Unit , de frequentie fabriek van de set zogezegd , is die 3de unit .

Hierbij moet worden gelet op de stand van de diverse schakelaars .. deze moeten alle bij terug inbouw van de Module weer in de goede stand staan . Nadat de kettingen weg genomen zijn kan de unit na wat schroef en soldeerwerk uit de set worden genomen . Unit op de kop gelegd en met de tinzuiger alle contacten van de 6 voudige conden sator los maken . Nu zou de condensator eruit moeten kunnen , maar … tegenvaller , de schakelaar zit in de weg . De condensator komt niet vrij van de print , dus moet de bandschakelaar er ook uit !

Dus , ook alle soldeerpunten van de 3 schakelaardekken los solderen en dan de schalaar er voorzichtig uit wrikken . Ha , dat is gelukt ! Nu kan de afstemcondensator er ook uit .

Op bovenstaande foto ligt deze links . Nu dus serieus gaan meten aan de secties en die was gauw gevonden . het was de 3de sectie van links . Nu was het gekke dat de sluiting er ook was als de platen geheel uitgedraaid waren … en na langere tijd koekeloeren en meten kwam ik er achter dat de aardclip voor de rotor de schuldige was . Om de rotor goed geaard te laten zijn brengt men een verende strip aan die in een uitsparing in de as ligt . Nu bleek dat de verende clip teveel naar buiten veerde … dat is normaal niet zo erg omdat deze dan tegen de draaiende , geaarde platen raakt . Maar als de rotor bijna of geheel uit is gedraaid komt de clip tegen de stator en sluit dan dus deze condensator sectie kort ! Dus … dat was het !! De clip eruit en zodanig weer verbogen dat deze enigszins bol staat .. dus dan niet meer naar buiten veert .

Nu kan alles weer in elkaar worden gezet . Op de foto hierboven zien we de unit weer ingebouwd … de kettingen voor de bandschakeling en preselector kunnen er weer op … hierbij controleren dat alle schakelaars in de goede stand staan , dus dat ze voor elke band in dezelfde stand staan . Als alles dan , voor zover dat is te bekijken , weer goed zit kan het frontpaneel er weer tegen , knoppen erop . Ja, en dan komt het moment dat de spanning erop kan . Geen rare rookgeuren … alles lijkt normaal . De gloeidraden van de buizen gaan weer hun bekende kleurtje vertonen . Dus .. dummyload aan de antenneuitgang en weer de zender instellen op maximale output . Dat viel niet tegen … op 40 m. kwam er weer keurig 100 W uit . En … de band waarop de storing was , kon ook weer goed op maximum sturing worden ingesteld . Dus … deze klus was ook weer tot een goed einde gebracht .

Hier dan de set zoals die eruit hoort te zien . De zender heeft dus een buizen PA . Daar zijn dan 2 stuks 6146B ’s die zo’n 850 Volt op de anodes krijgen . Voor de sturing is er dan de 12BY7A die een plaatsje heeft in de z.g. TX RF Mudule , de drivertrap zogezegd . Hopelijk heb ik met dit verhaal duidelijk gemaakt dat soms een reparatie heel veel tijd en geduld vraagt . In geld is dit eigenlijk niet uit te drukken , maar daar is het dan ook onze hobby voor.

73 , Stef .. pa0sjm

  1. Bericht van afdeling Frieslamd

  2. Slotwoord

Toch weer een lekkere dikke nieuwsbrief met leuke artikelen van onze leden PD0RON en PA0SJM. Zo hoort dat: van de afdeling voor de afdeling. Ga zo door.

Volgende week is het weer zover, de PACC! Let op, laten we er weer een leuke contest van maken. Niet actief als contester, geef dan toch even een paar puntjes weg aan de actieve contesters in de afdeling, hierdoor maken ze meer QSO’s en dat telt weer mee voor het resultaat in het afdelingsclassement. Vorig jaar 4e dit jaar top 3?

Best 73’s,

Sietse (PA4XA) Redacteur