VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Maart 2013 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 4 Maart 2013 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. Reverse Beacon Network (PD0LFJ)

  5. HF inspraak op morse interface (PA0SJM)

  6. D’raf (PE5ALX)

  7. Man made noise op HF (PA3KVL)

  8. West Brabantse Radiomarkt

  9. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Ik weet niet wat me overkomt. Ik heb hartstikke leuke copij ontvangen van Klaas en had nog één en ander liggen van vorige maand, wat een feest. Het voorjaar gaat beginnen en het zal een keer tijd worden ook. Misschien dat het voorjaar het beste in ons boven brengt. Heren ga zo door, ik ben ontzettende blij met al het noeste thuis werk.

Gelukkig heeft het bestuur besloten voltallig bij elkaar te blijven en nog een jaar door te gaan. Ook hier hebben we geen idee wat een mazzel we hebben met deze club. Een prima bestuur met goede ideeën en de juiste houding. Zonder medewerking van de leden geen extra activiteiten. In dat kader heb ik aangegeven ergens begin juni een antennedag te willen organiseren. Ik heb daar al een berichtje over gestuurd en al diverse aanmeldingen ontvangen. Het zijn er nog geen 10 (het minimum wat ik gesteld heb), buiten de organisatie om, maar het moet gek lopen wil dit niet doorgaan. Dus als je het leuk vind om te experimenteren met antennes, daar heel veel kennis van hebt of beschikt over de nodige meetapparatuur, meldt je dan bij mij aan (pa4xa@amsat.org) dan kunnen we er een leuke dag van maken. We gaan het doen in het Hemmeland, lekker buiten en ik hoop op mooi weer. Dus interesse? Laat het me weten.

2. Maandag 4 maart

Op maandag 4 maart is er weer een bijeenkomst. Dit keer gaat Gert (PA3AAV) ons vertellen hoe je een plug goed aan een coaxkabel monteert. JaJa, hoor ik jullie al mompelen, maar dit is een onderschat onderdeel van ons radiostation. Slecht monteren levert zomaar wat onnodige demping op, geeft de kans op een hogere SWR en kan zelfs leiden tot een volledige kortsluiting. Dus gewoon komen en weer even opfrissen. De bijeenkomst is in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van de natjes en droogjes te voorzien en is Erwin, de QSL manager er, met de kaarten.

3. Van de voorzitter.

In mijn vorige stukje voor de nieuwsbrief hoopte ik dat het weer snel in de richting van de lente zou gaan maar helaas is dit niet gebeurd en is het nog behoorlijk koud en guur.

Op 4 februari hadden we onze ALV en over het algemeen wordt zo’n bijeenkomst niet door veel leden bezocht maar nu waren er toch 20 mensen aanwezig en dat was uitstekend! Uiteraard werden de diverse stukken besproken en de financiële zaken afgeregeld waarbij ik ook mijn waardering moet uitspreken voor de leden die

zich hebben opgegeven om onze vossenjacht te gaan regelen en coördineren. U kunt het verslag van de ALV lezen op onze Waterland website.

Buiten alle administratieve zaken was er ook taart voor de aanwezigen voor de in 2012 behaalde resultaten in de PACC en de Waterland Cup en de animo hiervoor was groot. Aan het einde van de ALV werd er nog een video vertoond van een IOTA DXpeditie naar Rockall Island (EU189) in de Atlantische Oceaan ten westen van Engeland. Ongelofelijk dat de Belgische radioamateurs deze kale rots in een roerige oceaan konden bereiken en er ook nog een fors aantal QSO’s hebben gemaakt ! Helaas was de presentatie ervan niet compleet en dat zullen we nog eens overdoen. Met dank aan Jim/PA2SWL voor het beschikbaar stellen van de video.

De volgende afdelingsbijeenkomst zal op maandag 4 maart plaatsvinden en dan zal Gert/PA3AAV een lezing houden over het op de juiste manier monteren van pluggen aan coaxkabel. Omdat wij allemaal gebruikmaken van dit soort kabels en pluggen zal dit voor velen een heel interessante lezing worden waar we ook nog veel van opsteken hi.

Op maandag 8 april onze volgende afdelingsbijeenkomstzal er door Peter/PA2V een lezing worden gegeven over het gebruik van de 4m band (70 MHz) door radioamateurs en zal Peter ons zeker de nodige tools verschaffen om daar ook aan mee te doen.

Als laatste punt nog even alle data voor de afdelingsbijeenkomsten in 2013: ma 4 februari 2013 ma 4 maart 2013 ma 8 april 2013 ma 6 mei 2013 ma 3 juni 2013 Juli en augustus GEEN bijeenkomst = vakantieperiode ma 2 september 2013 ma 7 oktober 2013 ma 4 november 2013 en ma 2 december 2013. Noteer deze data alvast in uw agenda zodat u niets hoeft te missen!

Dit was het weer voor deze maand en ik hoop u op 4 maart weer te zien in het mooie clubhuis aan de Vrouwenzandstraat in Purmerend.

Frans/PA1FR

4. Revers Beacon Network

Bij deze een summiere beschrijving van het Reverse Beacon network. Bij een melding op het dxcluster ben je meestal te laat en merk je dat het desbetreffende station al in een pileup zit en als klein station ben je dan meestal kansloos, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dit is er één van: het Revers Beacon Network. Beacons zijn bakens ons allerbekend, het Revers Beacon Network maakt gebruik van skimmers dit zijn in het kort: bakens die aan digitale ontvangers zijn verbonden en het cqroepende station op het netwerk cq internet plaatst. Dit gebeurt op het ogenblik vooral in CW maar er zijn ook al enige skimmers voor bijvoorbeeld RTTY het netwerk is dus nog steeds in ontwikkeling. Je kan er stations meespotten, je kan jezelf spotten en zodoende een beetje een een beeld krijgen waar jou station op dat moment toe in staat maar ook een beetje de conditie en de proporgatie inschatten. Hoe werkt het. Je gaat eerst naar http://www.reversebeacon.net/

Vervolgens kies je: dxspots vervolgens hf, je krijgt dan onderstaand beeld.

Links in het beeld de Skimmers rechts de geskimde stations

Rechtsboven staat options met show/hide klik hierop en vink het volgende aan: Tracking mode on, show flags, en als je in lotw geïnteresseerd bent show lotw users. Je kan ook het aantal seconden kiezen voor het updaten van je beeld. Zie beeld hieronder.

Je kan ook jezelf spotten door dus zelf cq te roepen en dan naar dx spots vervolgens naar spot search te gaan en dan je eigen call intikken je krijgt dan onderstaand resultaat, het beeld spreekt voor zich.

Je ziet dus waar ik op dat moment werd geskimd met 25 watt CW Je kan ook andere stations intikken en kijken of die qrv zijn en op welke band. Ook is het mogelijk om je eigen filters in te stellen om bepaalde bandfavorieten in de gaten te houden.

Nu ik dit schrijf ben ik een weekje met dit Reverse Beacon network aan het stoeien en ik moet je zeggen het werkt, cq roepende stations zijn a la minute te traceren. Er zullen best nog meer mogelijkheden zijn maar ik wilde jullie mijn bevindingen niet onthouden en by the way kan je geen CW met MIXW, HRD of een ander proggie waar CW meegemaakt kan worden lukt het ook en misschien is het een eerste aanzet om het CW je eigen te maken

73, Lucien PD0LFJ

5. HF inspraak in Morse Interface

Wat langere tijd geleden heb ik een stukje ingestuurd over een Morse Interface . Mooie naam voor een telegrafie hulpje als je met Digi modes werkt en … niet meer zo sleutelvast bent . Wel moet in de gaten worden gehouden dat het opnemen van

CW erg gewenst is . Dit omdat er velen zijn die zeer onregelmatige morse produ ceren . Dus … luisteren blijft gewenst . Ik had de schakeling in een kunststof doosje gebouwd .. fout natuurlijk !

Vol van verwachting begonnen met CW op 20 m . … perfect ! Zo leuk werkt het ! Het is dus een schakeling die de signalen uit de Soundcard omzet in een gesleuteld contact , dus … een vervanger van de sleutel . De zender wordt nu dus in CW mode gesleuteld door dit kastje . Gewoon via de KEY connector van de set . Hoezee ! Maar … later eens een CW qso gemaakt op 160 m .. hè , wat is dat nu ? De zender geeft een continue signaal af … reageert niet meer op “ commando’s “ die ik via MixW geef . Output van de zender omlaag gedraaid … werkt weer goed . Dus .. dit moet HF inspraak zijn ! Blijkt dus dat dit op verschillende banden kan optreden , terwijl dit op weer andere banden niet optreedt . zoals op 20 m . Wat nu te doen … zie de foto hieronder .

Hier heb ik het kastje open gemaakt en omwikkeld met aluminium folie uit de keuken kast . Knip repen van ongeveer 2 cm breedte en omwikkel de schakeling ( print ) met een paar van deze stroken . Een soepel meeraderig draadje verbonden met de massa van de schakeling laten we goed contact maken met een van de alluminium stroken zodat het geheel goed met massa is verbonden . Wel heb ik eerst de print met isolatie tape omwikkeld . Nou , dan het spannende moment van testen …

Zender op flinke output … CW signaal met MixW maken … nou , de zender geeft keurig de CW signalen af .. geen gedonder meer met HF inspraak … prachtig resultaat ! Zo zie je maar dat met eenvoudige middelen een goed resultaat te behalen is . Of … had ik beter meteen een metalen kastje kunnen nemen ? Zo’n plastic kastje laat zich zo makkelijk boren, niet ? Die ferriet clamp , rechts van het kastje had ik al langer in gebruik . De draad gaat naar de KEY connector van de set . Deze staat dan in de stand CW en MixW in de mode CW . Wel weet ik al lang dat schakelingen , met de PC verbonden heel gevoelig voor HF zijn. Mocht men het artikel van “ mijn “ CW interface kwijt zijn dan kan ik dat alsnog geven. Suc6 .

73’s, Stef PA0SJM

6. D’raf

PE5ALX /NL11617 Alex ruimt op!!!!

GRATIS elektronica tijdschriften, leuk om te lezen bij de openhaard op een koude winteravond. Bladen van NVHR ELECTRON CQPA ELEKTUUR RADIO AMATEUR MAGAZINE. (eerste dat is 0 nummer)!! Jaargangen vanaf 1992 niet compleet. Maar techniek uit de kolentijd. Bellen mailen afspreken:

Alex Kruijsse Tel: 0612524145

pe5alxalex@gmail.com

145.6625((600 kKHZ shift PI3ZDM) En af en toe op de verenigingsavond bij de hengelsport vereniging P'end.

7. Man made noise op HF, beïnvloeding van HF communicatie.

Onlangs zat ik de tv zender “national geographic channel “te bekijken waar een heel interessant programma was. Het programma ging over secret/extreme structures, of wel geheime extreme gebouwen en constructies die door de Amerikanen in gebruik zijn. Dat stopte onmiddelijk mijn “zappen” van de zenders, en bleef geboeid kijken naar wat er komen ging. Welnu er werden in het programma 2 zeer amateur gerelateerde onderwerpen getoond, ik zal er eentje hier onder beknopt beschrijven. Man made noise,ook wel door mensen bewust gemaakte storingen op onder andere de HF banden, dit gebeurt in Alaska met het HAARP project, wat is dit voor een project?

Daar komt ie dan.....”High frequency Active Auroral Research Program”. Het is een antenne veld van maar liefst 180 gekoppelde antennes op een 13 hectare grondstuk die opereren van 2,5 t/m 10 Mhz. Deze antennes genereren een gain van 31 dB en er hangen een aantal zenders aan die in totaal maar liefst 3.6 Mega Watt produceren. Sinds 2007 hebben de zenders een ERP (effective radiated power) van 5.1 Giga Watt of wel 97.1 dBW !!!! (leuk om mee te contesten) die uitzenden in een pulse mode(Whistler) van 10 micro seconde en een cw signaal met een bandbreedte van 100 kHz max. Tja , waar is deze installatie nu voor bedoeld, het kost immers miljoenen dollars om hem”aan de praat “te houden.

Nou simpel, het is uiteraard in handen van defensie die een aantal “dingen”willen beïnvloeden door namelijk de ons wel bekende ionosfeer (tussen de 70 en de 350 km hoogte) te bestoken met dit absurde vermogen, zij willen deze ionosfeer zodanig beïnvloeden dat men o.a het aard magnetisch veld wil manipuleren waardoor ook de weersinvloeden worden beïnvloed (aardbevingen,vloedgolven,droogtes,ect). Hiermee kan men dan de “vijandige “landen zonder er zelf fysiek aanwezig te zijn, aardig strategisch treffen! Het is zelfs zo, dat wanneer de zender in de lucht is kan men dit ook echt met het blote oog waarnemen door een door mensen gemaakte “noorder licht” verschijning, immers men maakt de elektronen in de ionosfeer echt radio actief/licht gevend, doordat het magnetische component in de ionosfeer zeer sterk wordt gestuurd door mensen.

Er zijn vele sceptici/wetenschappers, die zelfs waarschuwen dat het gevaar bestaat dat zelfs het magnetische noorden en zuiden kunnen worden gewijzigd. Het object wordt ook gebruikt om experimenten uit te voeren in de VLF banden (extreme lage frequenties)die zelfs onder de 5 Hz liggen!! Dit wordt weer gebruikt voor onderzee boot communicaties, vandaar ook de vele “verdwaalde” walvissen die hier erg gevoelig voor zijn doordat hun communicatie er door wordt verstoord. Ook wij kunnen dit HAARP project waarnemen, luister maar eens buiten de amateur banden en heel soms komt men dit CW signaal inderdaad tegen met een zeer breed (100 kHz)signaal. Kortom het is een mega magnetron die door defensie gebruikt wordt om ook satellieten/raketten en andere spionage zooi te elimineren, onder de onschuldige noemer van “research”. Er zijn overigens ook van dit soort projecten hier in Europa, waaronder één in Tromso, Noorwegen, die echter met een schijntje van het vermogen werken ten opzichte van de Amerikanen (slechts met een ERP van 1 Giga Watt).

Er is over dit HAARP project erg veel te lezen/zien, men beschouwt het niet als staatsgeheim, en daar zit nu net het addertje onder het gras, het is slechts voor 1 % publiekelijk toegankelijk, die ander 99 % is wel degelijk “geheim”, je kunt immers zo’n antenne veld niet verbergen voor je concurrenten.

Google maar eens op HAARP en verbaas u over dit monster project. Ook op deze link is interessante informatie te vinden: http://www.youtube.com/watch?v=7NJeF5zPE3c

Ondertussen proberen wij de QRM weg te filteren met onze schamele DSP setjes. Volgende keer “project SPACE FENCE”.dit werkt in de VHF/UHF banden.

73’s, Klaas PA3KVL

8. West Brabantse Radiomarkt

Op 8 september 2013 is die er weer. Omdat er in Willemstad enkele faciliteiten ontbraken hebben we naar een andere locatie moeten kijken. Na lang zoeken en informeren hebben we deze gevonden in 't Sandt zalencentrum, Timberwolfstraat 5, 4758AJ Standaardbuiten (JO21go)

Het zalencentrum is voorzien van een uitgebreide catering, dus behalve een lekkere kop koffie zijn er ook belegde broodjes te koop, alles voor een redelijke prijs. Ruime Gratis parkeergelegenheid bij het zalencentrum en zeer goed toegankelijk voor minder valide en rolstoel gebruikers. Op zondag 8 september hebben wij een grote zaal ter beschikking voor de 5e West Brabantse Radiomarkt.

Wilt u ook een plaats (ongeveer 1,75 x 0,75m) huren a 10,per plaats neem dan contact op met:

PD1GWF (Gerben) pd1gwf@veron.nl of PA3FTX (Ineke) ibaesjou@home.nl

Een reservering is gedaan als de kraamhuur is voldaan. Reserveer tijdig i.v.m. de inplanning.

9. Slotwoord

Is ie mooi of is ie mooi. Wat een leuke nieuwsbrief. Vier leden hebben bijgedragen aan deze nieuwsbrief! Super. En er is meer. Ik heb van Klaas en Stef nog copij liggen en ook de voorstellen voor de VR liggen er nog. Ook volgende keer weer een goed gevulde nieuwsbrief.

A.s. maandag een must met de lezing van Gert. Het is voorjaar dus klussen aan de antennes gloort weer aan de horizon en Gert zijn tips en trics over coaxpluggen zijn daar een prachtige voorbereiding op. Denk nog even over deelname aan de antennedag en geef je op. Experimenteren met antennes voor die thuis definitief worden geïnstalleerd of die vakantieantenne eens even goed aan de tand voelen voor de vakanties weer losbarsten. Het kan allemaal en waarschijnlijk is er die dag ook nog wel wat te doen met vossenjagen. Het kan een hele leuke dag worden en die wil je dus niet missen!

Tot a.s. maandag.

Best 73’s,

Sietse (PA4XA) Redacteur