VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. April 2013 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 8 april 2013 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. Space Fence (PA3KVL)

  5. Stuur je log in voor een contest (PA0MIR)

  6. D’raf (PH3BDJ)

  7. HF inspraak (PA0SJM)

  8. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

De afgelopen weken zijn hectisch geweest. Op het QRL was er 120% werkaanbod en tegelijkertijd werd (en wordt) er thuis hard gewerkt aan de renovatie van de woonkamer. Al een paar weken kamperen in je eigen huis dus. Waren mijn gedachten bij de hobby, nee dus. Dus eigenlijk te laat aan het werk met de nieuwsbrief, maar daar staat tegenover dat ik een constante stroom van kopij heb gezien de afgelopen weken en daar word ik echt heel vrolijk van.

Waar ik ook vrolijk van word is het feit dat ik zulke positieve reacties krijg op onze antenne meetdag. Die gaat dus door en ik moet snel aan de slag met de organisatie. Nu is die dag vooral een dag van zelf doen, maar we moeten toch zorgen voor een leuke locatie en de natjes en droogjes. Ook zou het fijn zijn als de dag voor de antenne meetdag al een paar mastjes zijn opgezet met wat katrollen en hijstouwen, dan hoeven we dat op de dag zelf niet te doen. Dat scheelt tijd. Wie o wie hebben dus een makkelijk op te zetten mastje ter beschikking die op de vrijdag voor de antenne meetdag kan worden opgezet? Ik hoor het graag.

Qua datum hebben we wel een uitdaging. Het wordt in ieder geval een zaterdag, maar enkele van de enthousiaste deelnemers zijn net in de geplande periode op vakantie. Als zij terug komen dan gaan er wel weer anderen dus goede raad is duur. Omdat het een buitendag is, is goed weer wel van belang. Daarom heb ik nu twee data gepland zaterdag 25 mei of zaterdag 8 juni. Laat mij zsm weten welke dag de voorkeur heeft dan richten we ons daarop. Omdat tijdens die antennedag er veel droog kan worden getest (swr/ antenneanalyzers) is het gebruik van zenders niet nodig en mogelijk ook wat ongewenst. Als iemand aan het testen is en plotseling zet iemand 100 watt in de lucht kan dat tot problemen lijden, daarom is er die dag één HFset beschikbaar voor onair testen en dat is de afdelingszender. Ook zal er een soldeerstation aanwezig zijn om eventuele coax problemen ter plaatse te tackelen ( a la PA3AAV), wel zelf de benodigde materialen meenemen. Als het weer een beetje mee doet dan wordt het een hele leuke en vooral leerzame dag. Ik heb er zin in!

2. Maandag 8 april

Op maandag 8 april is er weer een bijeenkomst. Ondanks het feit dat de VR aanstaande is en er voorstellen moet worden besproken is er ook een hele mooie en interessante lezing. Peter, PA2V, komt ons alles vertellen over de 4m band (70MHz). Peter is een echte crack op dit gebied en heeft menige first op 2, 70cm en nu ook 4m op zijn naam staan. Dat belooft dus wat. Ik kijk er ein ieder geval naar uit. De bijeenkomst is in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van de natjes en droogjes te voorzien en is Erwin, de QSL manager er, met de kaarten.

3. Van de voorzitter.

Het is nauwelijks te geloven maar toch echt waar; 28 maart 2013 en ijs in de sloot en temperaturen die ’s nachts nog flink onder de 0 graden ligt. Komend weekend Pasen en meestal genieten we dan van een heerlijk voorjaarstemperatuurtje maar nu even niet, de kachel aan en buiten een ijzige wind die niet uitnodigt voor een ommetje.

Maar niet getreurd; in de shack is het behaaglijk en wat knutselen of een qsotje maken gaat natuurlijk altijd. Kijk maar eens naar de artikelen van onze leden in de vorige nieuwsbrief; Stef met z’n morse interface en Lucien die uitleg geeft over het prima software programma voor radioamateurs het Reverse Beacon Network. Klaas stroopte voor ons TV en internet af en stuitte op een zeer interessant artikel over Man Made Noise, het HAARP project en het hoe en waarom deze gigantische HF storing wordt veroorzaakt.

Tijdens de afdelingsbijeenkomst op 4 maart hebben we geluisterd en gekeken naar de lezing van Gert/PA3AAV over alle facetten van het monteren van connectors aan coaxkabels. Het blijkt dat met name de techniek van het aansolderen van deze pluggen nogal eens te wensen overlaat en Gert liet ons dan ook zien wat wel en geen goede connectors waren en hoe deze op de juiste wijze aangebracht moesten worden. Na de lezing van Gert nog even gekeken naar de digitale mode JT65HF waarvan op dit moment veel gebruik gemaakt wordt door radioamateurs. Mocht u daar wat uitgebreider over geïnformeerd worden, dan dit even aangeven.

Onze volgende afdelingsbijeenkomst is op maandag 8 april in verband met 2e paasdag en dan zal Peter/PA2V een lezing houden over het gebruik van de 4 meter (70 Mhz) band. Deze voor ons nog redelijk nieuwe amateurband zal door Peter onder de loep genomen worden en tevens zal hij laten zien hoe wij er ook gebruik van kunnen maken.

U hebt vast wel vernomen dat Sietse/PA4XA een antennemeetdag wil organiseren voor diegenen die hun (vakantie) antennes eens willen meten. Mocht u daar ook belangstelling voor hebben; geef u op bij Sietse (pa4xa@amsat.org) . Het is de bedoeling om dit in mei/juni te doen in het gebied Hemmeland in Monnickendam.

Ik hoop dat u allen mooie maar koude… paasdagen heeft gehad en hoop u weer te ontmoeten op maandag 8 april in het clubgebouw van de visvereniging!

Frans/PA1FR

4. Space Fence (ruimte rommel hekwerk)

Onlangs werd ik aangetrokken over een artikel dat Space Fence werd genoemd. Het blijkt namelijk dat dit absoluut niets met een “hekwerk”van doen heeft, maar meer of eigenlijk alles met radio techniek te maken heeft. Maar wat is het? Hier eerst twee afbeeldingen:

Het is een project dat gerunt wordt door de U.S Airforce(voorheen door de U.S Navy) die dit nu samen doen met de U.S Navy. Welnu, het is een ruimte radar om delen te detecteren van 10 cm en groter, die vanuit de ruimte op de aarde neervallen, maar wat verbaasd mij , de meteoriet van 3 weken geleden die in Rusland is gecrashed werd NIET waargenomen door het Space Fence! Dit geeft sceptici direct een bevestiging dat het hier meer om een raket/satelliet schild gaat ipv van een ruimte rommel detector.

Hoe werkt het nu? Er staan in de USA 3 VHF zenders opgesteld die een ieder qua radarbeeld overlappen. De grootste zender heeft maar liefst een vermogen van 768 KWatt met een mega grote antenne park(met een hoop gain!!), dit werkt op de frequentie van 216.97927 MHz in CW. Tevens zijn er ook 5 ontvangers waarvan er 2 “hoog”op een plateau zijn opgesteld om het radar signaal weer op te vangen. Maar onlangs was er een documentaire op tv over dit Space Fence systeem waarbij de USA met trots de werking liet zien. Men toonde een detectie van een “verdwaalde “satelliet die gedetecteerd werd door het Space Fence waarop binnen 1 seconde! vanaf en marine fregat een kruisraket werd afgevuurd richting de ruimte die niet veel later de satelliet uit de ruimte plukte!!en wel met succes werd vernietigd. De installatie is gebouwd door Lockheed Martin,voor “slechts $ 30 miljoen per zender locatie” Het onderhoud van dit ruimte hekwerk kost zo’n $ 7 miljoen per locatie per jaar, het is sinds 2004 in gebruik, dit voor de rekenaars onder ons hi. Zo zijn er nog talloze van dit soort “onderzoekingen“ op onze aardbol,waaronder in rusland,china, iran,noord korea,israel en nog een paar andere zandbak landen.(die van iran is hoorbaar op de 10 mtr band).

Dus mensen,als er veel QRM op de banden verschijnt, denk hier maar eens aan, dan wordt er weer volop geexperimenteerd door onze wereld machten!. Als men al deze signalen eens zichtbaar zou kunnen maken,ik denk dat men nimmer meer de zon en de maan kan zien. Slaap wel allemaal !

Klaas (PA3KVL)

5. Stuur je log in voor een contest

Natuurlijk vinden we het heel fijn als ieder lid meedoet aan contesten en onze afdeling daarbij ook weer een stapje helpt bij het afleggen van de lange weg naar de eindstand van de VERON contest competitie van dit jaar. Niet alleen is dat plezierig voor de groep die al langer meedoet, maar je kunt ook soms zomaar heel plezierig worden verrast door een misschien niet verwachtebrief met daarin een verrassing. Zo kreeg ik afgelopen week uit Rusland het volgende vaantje binnen wat de shack toch weer mooier maakt: Door het goed kiezen van de klasse waarin je meedoet kun je ook soms nog een aardig Award ontvangen, bij voorbeeld in de CQWPX contest is het goed mogelijk om met een betrekkelijk klein log toch voor een award in aanmerking te komen als je een singleband deelname doet en dan het geluk hebt dat er geen andere deelnemers uit Nederland een log insturen. Kijk daarvoor eens goed in een uitslag van het vorige jaar en denk ook aan bij voorbeeld een deelname in de QRP klasse, met 10W kun je al heel veel werken in deze contest.

Ten slotte kun je al bij heel veel wedstrijden een Award downloaden als de uitslag bekend is. Zo vind je tegenwoordig op de sites van de DARC en van de UBA van veel jaren een te downloaden bestand waarin dan je plaats in de eindstand gevonden kan worden.

Een voorbeeld daarvan hieronder:

Wel ik hoop dat ik hiermee weer een bijdrage heb kunnen leveren aan het genieten van ons aller hobby en wens ieder veel succes.

Nico (PA0MIR)

6. D’raf

Gratis af te halen: Ik ben bezig de boel op de te ruimen en ik kom nog de Electron jaargangen 20032012. Weg gooien vind ik eigenlijk zonde. Interesse, neem even contact op via email: ph3bdj@xs4all.nl.

73, Bram (PH3BDJ)

7. HF inspraak via microfoonkabel

Deze tip heb ik gevonden in CQDL en dat leek me wel de moeite waard om door te geven. Misschien heb je er geen last van, maar dit kleine klusje, welk ook nog niets kost, kan een boel narigheid tegengaan c.q. voorkomen. Neem de plug aan de kabel los en soldeer een stukje afscherming van een kabel aan het aardpunt van de connector.

Haal het afschermstukje door de huls naar achter , breng de huls weer aan op de connector en knip de afscherming af net voorbij het kabeldeel . Breng dan weer het beugeltje aan waar door dan het afschermingsstukje wordt vastgeklemd en de buitenkant van het kabeldeel is nu geaard, wat dan HF lek voorkomt.

73 . Stef pa0sjm

8. Slotwoord

Het was even door duwen, maar vlak voor het sluiten van de markt, is de nieuwsbrief van april er. Ik hoop dat hij voor jullie nog op tijd is om te besluiten morgenavond op de verenigingsavond te komen, het wordt echt bere interessant! Zoals gezegd is ook de VR aanstaande en daarom heb ik het complete verslag van het HB van de Veron als bijlage bijgevoegd. Zo kan iedereen op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de vereniging. Gelukkig gaat de temperatuur weer omhoog en lijkt de lente zich nu echt aan te dienen. Onderhoud aan de antennes komt weer in beeld en ook de vakanties gloren aan de horizon, de antenne meetdag is dus eigenlijk een must om je voor te bereiden op de komende maanden. Nog niet opgegeven? Even doen en ideeen om die dag in te vullen, laat het me weten. Tot morgen.

Best 73’s,

Sietse (PA4XA)