VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Maart 2014 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Frans Lindeman PA1FR 649169 pa1fr@amsat.org
Secretaris Bert van der Meer PA5BM 647532 pa5bm@amsat.org clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pa8mo@hetnet.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 3 maart 2014 (Bestuur)

  3. Van de voorzitter (PA1FR)

  4. OQRS (PA0MIR)

  5. Vlooienmarkt Tytsjerk (Bestuur A14)

  6. Slotwoord (PA4XA)

  7. Bijlage persbericht "Beetsterzwaag".

1. Voorwoord

PACC, PACC, PACC. Zo begon ik mijn bijdrage in de vorige nieuwsbrief. Deze geweldige contest is (helaas) weer voorbij. Ik heb er uiteindelijk 10.5 uur aan meegedaan. Een lekkere relaxte contest waar ik zoals gewoonlijk ook het vrije weekend weer in acht heb genomen. Lekker eten, slapen, beetje TV kijken en zo nu en dan een paar uurtjes achter de set. Ik had mezelf weer een doel gesteld en dat was 600 qso's in maximaal 10 uur. Ik heb het niet gehaald en moest nog een half uurtje doorgaan om de 600 te halen, maar na

10.5 uur stopte ik bij qso nummer 603. Volgens N1MM + 100.000 punten, ook een mooi getal, maar na uploaden naar de server bleven er + 92000 over. Volgens de ongecontroleerde ranglijst zit ik nog in de top 10 in mijn sectie, All low CW. Ik ben benieuwd wat er daarvan overblijft want als je een klein jaar nauwelijks CW verbindingen maakt dan word het allemaal wel een beetje roestig, dus mijn foutaftrek zal wel aanzienlijk zijn, maar dat is te verwachten. Ik ben de week voor de contest wel met RufXp aan de gang geweest en dat is echt leuk, calls in CW nemen die de computer random genereerd. Je stelt de begin snelheid in en naarmate je meer calls goed neemt gaat het tempo omhoog. Loop je vast dat zakt de snelheid weer. Zo kan je prachtig trainen zonder echt gefrustreerd te raken als het even niet meer lukt. Aanradertje!

In maart staan zoals gewoonlijk de VR voorstellen weer op de agenda. Het zijn er maar 7 dus dat zal snel klaar zijn, we hebben geen andere activiteiten maandag en dus is onderling QSO weer aan de orde. Ik wil hier nu toch echt een lans breken voor lezingen, die zijn er echt te weinig. Ik kan me voorstellen dat het bestuur mij deze opmerking niet in dank afneemt, maar dit is niet alleen een zaak van het bestuur. Ook u, leden en bezoekers van de afdeling Waterland, kan daar een bijdrage aan leveren. Vertel zelf eens iets of als je iets leest over een leuke lezing benader die persoon dan en breng hem/haar in verbinding met ons bestuur. Het kan niet allemaal van één kant komen, maar dat we lezingen nodig hebben is voor mij helder. Laten we daar samen iets aan doen!

Het is niet alleen kommer en kwel. Nico heeft deze maand een prachtige bijdrage geleverd over OQRS, zeer interessant en de moeite van het lezen en misschien gebruiken. Nico, top!

2. Maandag 3 februari

Op maandag 3 maart 2014 is er weer een verenigingsavond. We bespreken dan de VR voorstellen. Die heb ik u al toe gemaild op verzoek van het bestuur. Die duurt niet de hele avond, dus er zal voldoende ruimte zijn voor onderling QSO en dat vinden de meesten van ons ook wel lekker. De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en natuurlijk is Marianne er ook om ons van alle natjes en droogjes te voorzien en is Erwin, de QSL manager, er met de QSL kaarten en dit keer is er weer 'verse' aanvoer!

3. Van de voorzitter

Aan de temperatuur buiten zou je het niet zeggen maar het is nog steeds winter; geen ijs en sneeuw maar hoge temperatuur kenmerken deze bijzondere winter. Maar wat niet is kan nog komen al zal het echt niet meer vriezen dat het kraakt.

Maart 2014; in februari hebben we de jaarlijkse huishoudelijke vergadering weer achter de rug waarvan u de bijzonderheden kunt lezen op onze Waterland website. Tevens werd er voor de aanwezigen nog een video vertoond uit de zestiger jaren waarin de opleiding van telegrafisten voor de Koninklijke Marine in beeld werd gebracht.

Afgelopen maand hebben we met z’n allen weer aan de PACC meegedaan; een jaarlijks terugkerend evenement waarbij Nederlandse amateurs goed op de kaart worden gezet. Ik weet niet precies wie er allemaal mee hebben gedaan en hoeveel punten er totaal zijn gescoord binnen de afdeling maar vergeet niet om deze punten op te geven voor de afdelingscompetitie van de Veron! Wel waren er problemen om de PACC logs via email bijlage in te sturen maar met enige moeite lukte dat wel via de Veron website.

Ook werden deze maand de Olympische Spelen in Sotsji gehouden en ik denk dat iedereen aan de buis gekluisterd heeft gezeten en ademloos de verrichtingen van onze schaatsers heeft gevolgd; wat een prachtige resultaten en medailles! Ook de Russische radioamateurstations die in grote getale in de lucht waren voor de Olympische Spelen zijn gestopt maar zullen heel veel qso’s gemaakt hebben.

Op onze komende afdelingsbijeenkomst op maandag 3 maart zullen de voorstellen voor de verenigingsraad worden besproken ; er zijn geen voorstellen ingediend door leden van onze afdeling. Ondanks het feit dat er geen andere evenementen gepland zijn deze avond, hoop ik toch velen van u weer te zien op onze afdelingsavond.

Frans/PA1FR

4. OQRS Wat is dat nu weer?

De laatste tijd hoor je regelmatig de uitdrukking OQRS, afkorting voor Online QSL request systeem. Deze maand daarover wat uitleg. Het gebruik van deze manier om een QSL te vragen heeft een grote vlucht genomen met de implementatie door het Clublog systeem (www.clublog.org). Veel expedities maken hiervan al gebruik en het biedt je bovendien de mogelijkheid om na te gaan of alle verbindingen in jouw log ook in het expeditielog voorkomen.

Figuur 1

Gebruik van een en ander werkt het beste als je ervoor zorgt dat je zelf ook een account bij Clublog hebt en in ieder geval de verbindingen waar je een bevestiging van wilt aanvragen hebt geupload naar Clublog (bij voorbeeld via een ADIF bestand uit je logboekprogramma). Maar ook als je dat niet hebt gedaan kun jij of iemand die een clublog account heeftdeze aanvraag in orde maken. Ga eerst naar www.clublog.org klik op de link Register new account. Vul je gegevens in. Zie figuur 1.

Figuur 2

Na korte tijd verschijnt bovenstaand scherm (figuur 2) en in je mailbox staat een code om de aanvraag te bevestigen. Vul de code in zodat je account gereed is.

Figuur 3

In figuur 3 vind je het scherm van Clublog, dat je bij voorbeeld voor de recente expeditie naar Amsterdam Eiland ook kunt bereiken via https://secure.clublog.org/ft5zm. Klik vervolgens op logsearch en vul de call in waarvan je de verbindingen wilt laten bevestigen. In dit geval heb ik gekozen voor PA1FR, die nog geen eigen clublog account heeft.

Figuur 4

Er opent nu een invulscherm (figuur 4) waar de gegevens van de QSO's kunnen worden ingevuld, waarna overgegaan kan worden naar het kassascherm voor de afrekening via Paypal. Het afrekenen kan in verband met de veiligheid alleen gebeuren door iemand die een Clublog account heeft.

Figuur 5

Heb je wel al een gevuld Clublog account, dan worden de QSO gegevens gelijk al uit je eigen log overgenomen zoals je in figuur 5 kunt zien waar ik voor PA0MIR het resultaat weergeef. Het is ook mogelijk dat je via het Clublog systeem dan wel via de website van een expeditie op een eigen OQRS terecht komt.

Figuur 6

Zo kwam ik bij het zoeken naar HK0NA (afbeelding 6 en 7) via clublog op de website van de expeditie, die doorschakelde naar het N2OO systeem, die QSL verzoeken ook voor meer dan 100 andere calls waarvoor hij manager is heeft geïmplementeerd.

Figuur 7

In de lijst met hams waarvoor hij manager is vond ik nog wat uitstaande kaarten, zodat ik meteen een verzoek deed voor die missende QSL’s. Zie figuur 8

Figuur 8

Na het indienen wordt dit bevestigd, figuur 9

Figuur 9

En uiteindelijk krijg je de melding dat de aanvraag is geaccepteerd, zie figuur 10.

Figuur 10

Ook bij het standaard Clublog OQRS moet je na het aanvragen van een QSL altijd naar het winkelwagentje maar voor bureau QSL kun je het bedrag leeg laten en dan wordt toch het verzoek doorgestuurd.

Zijn er in het bovenstaande nog onduidelijkheden? Stuur me een email en ik zal proberen daarop antwoord te geven.

73's,

Nico, PA0MIR

Pa0mir@veron.nl

5. Vlooienmarkt Tytsjerk

VERON afdeling FrieslandNoord organiseert voor de 29e keer: Radiovlooienmarkt Tytsjerk op zaterdag 12 april 2014.

Wat kun je wederom verwachten: Diverse onderdelen en apparatuur van laagfrequent tot en met SHF zoals; antennes en antennemateriaal, coax, elektronica onderdelen, dongels, bouwpakketten, surplus en Nieuw Old Stock (NOS). Verder: het Service Bureau (eventueel spullen van te voren bestellen bij servicebureau A14), verkoop/inbrengstand, informatiestand van diverse interessegroepen, sterrenwacht Leeuwarden, de Friese Relais Commissie, het FrieslandAward, QSLbureau, zelfbouwen coversitydemonstratie, enzovoorts. Dit is mogelijk door extra beschikbare ruimte. Zakken met mooie hoogwaardige onderdelen? Het is er weer! Denk ook aan de inbrengstand, neem eventueel contact op met een van de bestuursleden om dit te regelen (10% opbrengst voor de organisatie). En natuurlijk wordt het weer gezellig net zoals die voorgaande 28 jaar! Tref je oude bekenden en praat weer eens bij. Nieuwe bezoekers en vooral jeugd zijn van harte welkom. Er is genoeg te beleven op het brede gebied van het radio amateurisme, dus kom, kijk en beleef. Informatie betreffende tafels: neem contact op met Tom, PA2IP via pi4lwd@amsat.org of kijk op www.pi4lwd.nl. De zaal is open om 9.00 uur en om 14.30 uur is alles weer opgeruimd. Kom op tijd want op=op en weg=weg! Consumpties verkrijgbaar voor gewone prijzen. En waar vindt je dit nog?=> De toegang is zoals altijd GRATIS.

Halverwege LeeuwardenHardegarijp slaat men af richting Tytsjerk. Het dorpshuis ‘Yn e Mande’, Noarderein 1, is te vinden na 300 meter aan de linker kant. Ruime parkeergelegenheid (ook gratis) tegenover en naast het dorpshuis.

Graag tot ziens in Tytsjerk op zaterdag 12 april 2014. Radiovlooienmarkt Tytsjerk: Zeker niet de grootste, wel de gezelligste!

6. Slotwoord

Voor de liefhebbers van amateur (vlooien)markten breken er weer mooi tijden aan. In deze nieuwsbrief twee markten en natuurlijk staat Den Bosch ook weer op de kalender. Mooie tijd om eens in de shack rond te neuzen wat er nog nodig is om de komende mooie maanden weer lekker radioactief te zijn.

Zoals ik al heb aangekondigd gaat de 2e antenne(meet)dag dit jaar ook weer door. Om even te kunnen zien of er voldoende belangstelling is, verzoek ik belangstellende dit aan mij (pa4xa@amsat.org) kenbaar te maken. Ideeën of verzoeken voor die dag zijn van harte welkom. Natuurlijk is eigen inbreng essentieel (mastjes, antennes, indien voor handen meetapparatuur), maar we kunnen van te voren ook nog een en ander regelen. Dus laat je horen zou ik zeggen. Ik richt me qua weekend op het eerste volle weekend van juni, maar ik zal zsm even bellen met de scouting in het Hemmeland wat er daar in de agenda past. Nieuws volgt.

Ik heb nog een verzoek: met de nieuwe computer is veel goed gegaan maar ook enkele dingen minder goed. Mijn nieuwe email programma (LiveMail) heeft de oude adreslijst overgenomen maar hier en daar wat adressen op de verkeerde plek gezet. Als je dus geen nieuwsbrief meer ontvangt laat me dat dan weten en mail me het juiste emailadres dan kan ik dat aanpassen en sta je weer in de lijst.

Verder geen nieuws deze maand en dus tot a.s. maandag.

Veel lees plezier met deze nieuwsbrief,

Best 73’s,

Sietse (PA4XA)