VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Juni 2015 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbeijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 1 juni 2015 (Bestuur)

  3. Verslag lezing PA3EWP (PA0SJM)

  4. Uit het clubblad van de Keniaanse radioamateurs (VRA bulletin)

  5. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Het is deze keer een heel korte nieuwsbrief. Door privé omstandigheden heb ik nauwelijks tijd om iets aan de nieuwsbrief te doen. Alleen de ontvangen copij en de aankondiging van de lezing van aankomende maandag hebben hun weg gevonden. En natuurlijk mijn persoonlijke geleuter.

Gelukkig maakt de lezing van a.s. maandag alles goed. 160m DXen en contesten! 160m is een prachtige maar moeilijke band, waar maar weinig van onze leden actief (kunnen) zijn, laat staan een kikker van de kant kunnen duiken. Dat maakt het eigenlijk juist een mysterieuze band die onze aandacht echt verdiend. Niet de minste geringste komt deze lezing geven, Remco den Besten PA3FYM, heeft de nodige ervaring op zo'n beetje alle gebied van onze hobby en is vanuit zijn professionele betrokkenheid meer dan een amateur. Reden om te komen maandag? What the fu.k, een betere reden bestaat er niet. Stel mij niet teleur ik wil een volle zaal zien!!

Nog enig privé hobby nieuws: ik zit nog bij te komen van een actie van Erwin (PA3BLS) en Gert (PA3AAV) in mijn tuin. Gisteren stond er een 10m hoge steiger langs mijn mast en soms met ware doodsverachting werd er gesleuteld aan mijn antennes, die laatste horde die ik al 1.5 jaar voor me uitschuif is genomen. 2m en 6m beam's eruit, pijp ingekort (iets teveel voor het mooie, maar anders werd het risico te groot) en mijn nieuwe EA antennes, 6/4 combibeam erin. Omstreeks 15.00 uur kom ik opgelucht adem halen, klus geklaard geen gewonden en geen schade. Met een hartslag van om en nabij de 180 de analyser eraan en zie daar, prachtige resonantie op 6 en 4m. Alle moeite dus niet voor niets. Ik hoop de volgende nieuwsbrief een gebruiksverslagje te kunnen schrijven. Erwin en Gert, mijn dank is groot. Het is goed om te weten dat we voor elkaar klaar staan als het nodig is en natuurlijk: altijd tot wederdienst berijdt.

2. Maandag 1 juni

Op maandag 1 juni 2015 is er weer een interessante lezing, 160m of wel TOPBand. Onbekend maakt onbemind wordt er gezegd, dus dan maakt bekend bemind toch? Als je een beetje ruimte voor een antenne hebt is deze lezing een must. Ook als je die niet hebt is het natuurlijk bereinteressant! De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er (hopelijk) weer zijn om ons te voorzien van natjes en droogjes. Erwin, de QSL manager, zorgt weer voor de QSL koffer. Geen enkele reden om niet te komen dus.

3. Verslag van de lezing DXpeditie, Kish Island Iran .

Op maandag 13 Mei kwam Ronald, PA3EWP, bij ons zijn lezing geven over de expeditie naar Kish Island in Iran . Dat klinkt magisch … een nogal ontoegankelijk land met zo’n 13 zendamateurs ! In een geestige en ontspannen stijl vertelde hij wat er zo allemaal moet worden gedaan om zo’n DXpeditie te laten slagen.

Ronald , pa3ewp in actie

En … dat is heel wat! Allereerst het team . Ieder heeft zijn eigen taak en omdat de groep al vaker hadden samengewerkt , kon er efficiënt gewerkt worden. Een van de teamleden heeft een bedrijf en in een grote hal kon al het nodige materiaal worden nagekeken en getes . Evt. gerepareerd en dan alles inpakken. Zo waren er zo’n 30 koffers, dus even het vliegtuig instappen is er dan niet bij. Alles moet vooraf goed zijn geregeld en zo ook de nodige machtigingen. Een kleine schrijffout leidde al tot een eerste afwijzing. Maar uiteindelijk werden alle problemen overwonnen.

Op het eiland hadden ze een heel groot terrein vlak bij het hotel ter beschikking – dachten ze – maar omdat het terrein het land van God bleek te zijn, mochten ze er geen gebruik van maken. Echter dank zij de inzet van een Iraanse zendamateur, EP3MIR, is dat toch goed gekomen en is er veel mogelijk geworden. Enfin, een uitgebreid verslag van de expeditie met diverse foto’s is in Electron van mei te lezen, maar zo’n verhaal horen van iemand die er aan heeft meegewerkt is natuurlijk veel mooie, ook al omdat er dan kan worden gereageerd door de toehoorders en vragen gesteld . En , zo te zien was er veel aandacht voor de lezing van de ongeveer 20 aanwezigen.

alle aandacht voor de lezing

We hebben een mooie avond gehad en genoten van de lezing. Ook gaf Ronald nog tips en trucs over het werken met expeditie stations. Met de ervaring van zo’n 68000 qso’s in een dag of tien mag je wel stellen dat ze “ door de wol geverfd zijn “! Maar ook is het te hopen dat deze onderneming een opsteker is geweest voor het zendamateurisme in Iran. Ook daar heeft het wel indruk gemaakt .

73 , Stef pa0sjm

4. Uit het clubblad van de Keniaanse radioamateurs:

At dawn the telephone rings, 'Hello, Senor Rod? This is Ernesto, the caretaker at your country house.' 'Ah yes, Ernesto. What can I do for you? Is there a problem?' 'Um, I am just calling to advise you, Senor Rod, that your parrot, he is dead' 'My parrot? Dead? The one that won the International competition?' 'Si, Senor, that's the one.' 'Darn! That's a pity. I spent a small fortune on that bird. What did he die from?' 'From eating the rotten meat, Senor Rod.' 'Rotten meat? Who fed him rotten meat?' 'Nobody, Senor. He ate the meat of the dead horse.' 'Dead horse? What dead horse?' 'The thoroughbred, Senor Rod.' 'My prize thoroughbred is dead?' 'Yes Senor Rod, he died from all that work pulling the water cart.' 'Are you insane?? What water cart?' 'The one we used to put out the fire, Senor.' 'Good Grief! What fire are you talking about, man?' 'The one at your house, Senor! A candle fell and the curtains caught on fire.' 'What?? Are you saying that my mansion is destroyed because of a candle?!'

'Yes, Senor Rod.' 'But there's electricity at the house! What was the candle for?' 'For the funeral, Senor Rod.' 'WHAT FUNERAL??!!' 'Your wife's, Senor Rod', she showed up very late one night and I thought she was a thief, so I hit her with your new vertical VHFantenna Kathrein K751637, special delivery from Germany." SILENCE........... LONGSILENCE....... 'Ernesto, if you broke that antenna, you're in deep trouble!!'

Ω

5. Slotwoord

Na het drogen van mijn (lach) tranen zet ik er een punt achter. Ik heb nog een leuk artikel over een mooie antenne, maar die bewaren we voor een volgende nieuwsbrief. Dit is de laatste nieuwsbrief voor het vakantieseizoen. In juli en augustus is er geen nieuwsbrief, september is de eerste van het nieuwe hobby jaar 2015/2016. Vakantie verhalen zijn van harte welkom natuurlijk, stel me niet teleur.

Overigens, teleurstelling is er wel bij mij. Geen antennemeetdag dit jaar want er was geen enkele belangstelling, jammer.

Tot a.s. maandag.

Best 73’s, Sietse (PA4XA)