VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Oktober 2016 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 5 september 2016 (Bestuur)
  3. Communiceren bij rampen (PA5BW/AT)
  4. Spoeltje (RSA bulletin / Wikipedia)
  5. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Wat een super lekkere 'indian summer' maken we mee hier in Nederland. Het voorjaar en begin van de zomer was k..t, maar wat we daarna kregen was geweldig. Als dit het nieuwe weer in Nederland word, a.g.v. de klimaat veranderingen, dan is dat nog niet zo slecht. In ieder geval een lange stabiele periode met lekker weer. Gewoon in het voorjaar naar het zuiden, heb je de een groot deel van het jaar lekker weer. Daar kan ik wel aan wennen.

Over mooi weer gesproken, antennes! Ik schaam me diep, maar ook dit jaar is er weer niks van onderhoud van antennes gekomen, volgend jaar dus maar weer. Ik hoop wel dat de boel nog zo goed vast zit dat, dat hij de komende stormen overleeft. Fingers crossed. Ik roep wel al enige tijd dat ik een luister antenne aan het maken ben en door dat mooie weer heb ik de zaak nu afgerond. Een 'halve' K9AY loop in mijn achtertuin en het past. De 'fullsize loop heeft twee loops van 27m en is een meter of tien hoog, de halve is alles in tweeën. Ik heb dus twee loops van 13.5 m en een mastje, ja ja nog steeds de oude Samos hengel, van 5 meter hoog. Ik heb een schakelkastje in de shack waarmee ik NW, ZW, ZO en NO kan schakelen. Ik kan de loop gebruiken op 80, 40, 60 en 30m en de eerste luistertests zijn positief, het wordt opeens erg rustig en ik hoor zachte CW signalen, die ik op de zendantenne niet hoor, teveel rotzooi. Lekker uitproberen dus de komende periode. Nu staat deze antenne niet fulltime in mijn tuin, want hij is erg aanwezig en zichtbaar, maar expedities, contesten, vakanties zijn wel de momenten waarop hij een korte periode kan gaan staan.

Ook heb ik de IC7300 in de shack opgenomen. Alle basics werken weer en ik kan op alle KG banden en 50 en 70 MHz uitkomen met deze set. Ik ben er erg van onder de indruk, heerlijke ontvanger. Wel is het een klein doosje met een hele hoop instellingen, die ik allemaal nog moet gaan uitproberen. Op dit moment ben ik bezig om de set ook voor digitale modes en contesten klaar te krijgen, maar het koppelen aan de PC was al even zoeken en uitproberen, het Digimodes verhaal is nog lastiger. Maar ja, jullie kennen mij langzaam maar zeker komt alles voor elkaar en ik heb de prettige gedachte dat ik de hele najaar, winter en voorjaar periode heb om alles aan de praat te krijgen.

Ik heb nog steeds een enorme storing op en rond 50 MHz en die is zo diffuus dat ik hem niet kan vinden. Kunnen we nu niet binnen de afdeling een EMC groepje oprichten die zich gaan richten op het oplossen van storingen voor en door afdelingsleden. Ik hoop en denk dat als we het bestuur lief aankijken er ook nog wel wat middelen kunnen worden vrij gemaakt om kleine 'zoek' spulletjes aan te schaffen. Wie o wie heeft dit zelfde idee en wil er iets mee doen?

2. Maandag 3 oktober

Op maandag 3 oktober is er weer een bijeenkomst. Dit keer geen lezing maar een DVD van DXpeditie die Bert (PA5BM) mee brengt. Hij verzamelt deze DVD's en we zullen dus zien welke keuze hij heeft gemaakt. Ook zullen wij (het bestuur) de vraag stellen of er nog voorstellen zijn voor de VR. Denk hier dus nog even over na dan kunnen we die maandag ook bespreken.

De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn om ons te voorzien van de standaard natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, is weer thuis en zorgt weer voor de QSL koffer.

3. Communiceren via de natuur bij rampen

Bij natuurrampen, zoals bij de aardbeving in Nepal, is vaak geen enkele vorm van telecommunicatie mogelijk. Hoe communiceer je met elkaar als plotseling alle netwerken uitvallen? Het promotieonderzoek van Ben Witvliet, Technisch Specialist bij Agentschap Telecom, wijst uit dat de natuur een alternatief biedt.

Jaarlijks vinden er wereldwijd meerdere natuurrampen plaats. Telecommunicatienetwerken blijken op dat moment kwetsbaar. Tijdens een natuurramp raken telecommunicatienetwerken vaak zwaar beschadigd. Bij de meeste natuurrampen is er geen communicatie via het netwerk mogelijk. Mensen in het rampgebied kunnen de hulpdiensten niet bereiken. Voor hulporganisaties is het lastig om de hulpverlening op te starten en te coördineren.

De natuur als alternatief? Ben Witvliet onderzocht of het mogelijk is om een systeem te ontwikkelen dat wordt ingezet, wanneer alle netwerken zijn uitgevallen. Uit het promotieonderzoek blijkt dat de natuur een alternatief biedt. Met behulp van Near Vertical Incidence Skywave (NVIS), is het mogelijk om snel en eenvoudig een doeltreffend communicatienetwerk te realiseren. Dit netwerk kan een gebied van 400 bij 400 km bestrijken. Wanneer alle netwerken uitvallen kunnen mensen via deze techniek blijven communiceren.

Communiceren via de ionosfeer NVIS maakt gebruik van radiogolven op frequenties tussen 3 en 10 MHz en de communicatie vindt plaats via de ionosfeer. Radiogolven die recht omhoog worden uitgezonden worden op een hoogte van bijna 300 km afgebogen naar de aarde. Dat gebeurt in de ionosfeer, een laag met door de zon geïoniseerde deeltjes. Doordat radiogolven onder steile hoeken naar beneden komen, werkt deze techniek ook tussen gebouwen en in bergachtig gebied. Door deze techniek direct na een ramp in te zetten wordt het in de toekomst mogelijk snel gecoördineerde hulp te bieden aan de bevolking. Daarnaast is de techniek bij uitstek geschikt voor telecommunicatie in derde wereldlanden en voor sensornetwerken in afgelegen gebieden, zoals op de Noorden Zuidpool.

Op 18 mei 2016 ontving Ben Witvliet de Vederprijs voor zijn promotieonderzoek naar noodcommunicatie dat hij uitvoerde aan de Universiteit Twente. De Vederprijs wordt sinds 1929 jaarlijks uitgereikt door de Stichting Wetenschappelijk RadioFonds Veder ter bevordering van de wetenschap en techniek op het gebied van radiocommunicatie.

Publicaties over dit onderzoek zijn te vinden op de wetenschappelijke pagina van Ben Witvliet (externe link). Het originele proefschrift is via de volgende link te vinden: http://www.agentschaptelecom.nl/sites/default/files/near_vertical_incid ence_skywave__interaction_of_antenna_and_propagation_mechanism.pdf

4. Spoeltje

Wat we hier zien is een grote koperen antenne spoel gebruikt op het Tuckerton, New Jersey, het USA transatlantische draadlozetelegrafiestation, gebouwd door de Duitse Telefunken Co. in 1912.

Dit station produceerde een vermogen van ongeveer 200 kW bij 60 kHz met een Goldschmidt alternator, en had een bereik van 4000 mijl , naar Eilvese, Duitsland, en was een van de meest krachtige radiostations in Amerika op dat moment. Het voedde een parapluantenne bestaande uit een verticale toren van 825 ft (250 m) hoog met radiale draden die zich vanaf de top tot 40 ft. (12 m) hoge palen in een cirkel op een afstand van 1500 voet van de toren uitstrekten. Dit soort antennes, VLF elektrisch zeer kort, (0,05 golflengte) met de radialen diende als een "topload" om de efficiëntie van de antenne te verhogen.

De afgebeelde spoel werd gemonteerd aan de basis van de antenne en diende om af te stemmen op de hoge capaciteit, waardoor de antenne maximaal kon worden aangepast en de energie efficiënt kon worden toegevoerd. Vanwege de lage stralingsweerstand, fungeerde de antenne met spoel als een afgestemde kring met een hoge Q. De spoel had een zeer geringe weerstand bij resonantie, en om de verliezen te verminderen werd een spoel van zeer grote afmetingen gemaakt. De antenne heeft een smalle bandbreedte en had ook een variometer spoel om zuiver aan te passen. Als de variometer niet goed was afgesteld, zou het antennevermogen worden teruggevoerd naar de roterende Goldschmidt generator, met oververhitting en schade tot gevolg.

Dat u het maar even weet.

(Overgenomen uit RSA bulletin september 2016)

5. Slotwoord

Ook deze maand was copij weer een probleem. Ik word er echt een beetje moe van en begin me af te vragen of ik dit volgend jaar wel weer wil doen. Ik moet iedere keer weer leentje buur spelen bij andere afdelingen of zelf weer een verhaal maken. Jullie weten veel van mijn activiteiten, waarom nu niet eens jou/jullie verhaal? Kom op in de pen en volgend jaar geen nieuwsbrief lijkt mij zeer ongewenst, maar daar stevenen wel op af want ik blijf dit niet zo doen!

Zo genoeg gemopperd, nu weer positief. Het worden nog mooie dagen dus voldoende gelegenheid om die antenne toch nog even te bouwen. Tot maandag,

Best 73's,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56