VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. December 2016 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 12 december 2016 (Bestuur)
  3. Spoetnik seinen op het Fort Edam (PA0PJE/PA3GKX)
  4. Eraan Eraf
  5. Dutch QSL bureau (DQB) informatie (DQB)
  6. Activiteiten Zaanstreek A46 (Nieuwsbrief A46)
  7. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Maandag 12 december is de verenigingsavond. De Sint heeft ons van de eerste maandag van de maand verdreven. Ik vraag mij af of dat wel nodig is of was geweest, ik kan me niet voorstellen dat wij ouwe knarren op maandag de 5e sinterklaas vieren. Met al die werkende ouders zal in het weekend wel eerder de sint viering hebben plaats gevonden, dus opa's en oma's zullen hun feestje wel hebben gehad. Maar goed, maandag a.s. dus. De dresscode is 'klimuitrusting', want we gaan horen van de SOTA, Summits on the Air, zou de Postbank zo'n summit zijn? Ja, op naar de Postbank.

Zit ik net te denken wat ik ga schrijven, staat mijn set op 15 meter en opeens gaat er iets aan bij de buren, een enorme storing. Ik word er behoorlijk moedeloos van, de ene storing is nog niet opgelost of de andere storing dient zich weer aan. Ik hoop maar dat het om kerstverlichting of zoiets gaat, dan zijn we er in januari weer vanaf. Ik moet maar weer duimen voor een goede afloop.

Verder is het rustig geweest hier in de shack, alleen nog even wat CW verbindingen gemaakt in de CQWWCW, maar dat was het ook. Wel heb ik nu 300Mbit down/30Mbit up in de shack. Dat is wel even fijn, wat een snelheid heerlijk. Nu is gebleken dat mijn oude CAT5 kabel dus toch echt maar 100Mbit down aankon, ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd dacht een koperdraadje is een koperdraadje, maar blijkbaar is er toch echt verschil. Nu met mijn CAT6 kabel is het weer flitsend. En uiteindelijk was het aanzetten van een UTP stekker een makkie, mits een goede stekker en een goede tang, weer wat geleerd.

De laatste weken van het jaar staan weer voor de deur. Wat gaat het toch snel allemaal, zo sta je op de camping in het zonnetje en zo sta je buiten bibberend autoruiten te krabben. Naar mate je ouder wordt lijkt de tijd wel sneller te gaan, verontrustend. Maar we worden gelukkig ook ouder dus hebben we meer tijd, dat scheelt dan wel weer. Wat een filosofisch geleuter, ik stop er mee. Veel plezier a.s. maandag want ik kan er door omstandigheden weer niet bij zijn.

2. Maandag 12 december (let op de dag!!!)

Lezing door Geert Paulides, , PA7ZEE met als titel:

Radio is weer r avontuurlijk

Geert is al een aantal jaren bezig om vanaf heuvels en bergen radioverbindingen tee maken. Dat doet hij samen met andere radioamateurs oover de hele wereld die samenwerken in de organisa atie Summits On The Air SOTA. Zie voor informatie: : http://www.sota.org.uk/ Die radioamateurs zijn te oonderscheiden in Activators die er op uit gaan, Chasers die tthuis vanuit hun armstoel werken en luister ramateurs die geslaagde verbindingen noteeren.

Hij gaat ons o.a. vertellen oover de avonturen die hij daarbij beleeft. Het gaat daarbij meer over r het operationele deel dan over de technieek. Bij dit alles hoort de definittie van Avontuur: Een onderneming waarvann de afloop niet van te voren vaststaat.

De bijeenkomst is zoals gewo oonlijk in het clubgebouw van de hengelspo ort vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenz zandstraat 157 in Purmerend. De avond beg gint om 20.00 uur en Marjan zal er weer zijn omm ons te voorzien van de standaard natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, zzorgt weer voor de QSL koffer.

3. Spoetnik seinen op het F Fort in Edam

Een “traditie” die al enige ja aren plaatsvindt onder QRPminnende zendaamateurs is het maken van verbindingen in CW W op 21 MHz. Het gaat om kristalgestuurdde zendertjes, voorzien van kleine buisjes w welke enige overeenkomst hebben met de z zenders die in de eerste kunstmatige satelliet t zaten, die door de SovjetUnie werd gelannceerd op 4 oktober 1957 vanuit Kazachs stan. Zoals bekend draaide die satelliet 21 dagen lang rondjes om de Aarde met ac ctieve zenders op 20 en 40 MHz en werd dooor heel veel amateurs gehoord. Op 4 janu uari 1958 verbrandde de satelliet in de atm mosfeer.

Echter, 21 MHz was dit jaar r nogal doods vanwege de afnemende zonne eactiviteit en Oleg, RV3GM, stelde voor dit keer r maar gebruik te maken van 20, 30 en 40 m meter. Ook werden Spoetnik en Vanguar rd dit keer samengevoegd tot één activiteit t waarbij “Spoetnik”zenders geacht w werden 1 watt output te produceren en met t één tot maximaal 3 buizen te uitgeru ust te zijn. De “Vanguards” slechts met éé én germaniumtransistor en max ximaal 100 milliwatt output te produceren. DDe oorspronkelijke Spoetnikzen nders hadden ook 3 buizen per zender en d de Vanguard slechts 1 germaniumtransistoor die toen al op 108 MHz oscilleerde!

Ik heb besloten om de Spoetnik dit keer te laten vertegenwoordigen door een zendertje met een 6V6, gevoed met 250 volt anodespanning en een variabele schermroosterspanning zodat er gemakkelijk precies 1 watt uit te halen zou zijn. Daarvoor heb je niet meer dan wat oude onderdelen van buizenradio’s nodig.

Ik had twee kristallen tot mijn beschikking: 7030 kHz en 10116 kHz. De anodekring van de 6V6 werd uitgekoppeld met een paar windingen om het koude einde en met een aanwezige Annecketuner aangepast aan de 2x20 meter dipool met 450Ω lintlijn op het dak van het fort.

De ontvanger voor 7 MHz heb ik in dit geval ook eens “Spartaans” gehouden: een 0V2. Dat is een teruggekoppelde detector met daarachter twee trappen lfversterking.

Schema van de ontvanger

Dit zijn spullen die we al op het fort hadden staan, gebouwd door PA0CWS en aan ons gedoneerd. Probleem 1 was dat de zender niet wilde oscilleren. Dat heb je nou altijd.

Wat niet mag oscilleren staat te gillen als een gek en wat wél moet oscilleren vertikt het…

Na wat wijzigingen in het ontwerp had ik echter een mooi T9Xtoontje op zowel 7 als 10 MHz en waarachtig ook nog 2,5 watt output met de kraan helemaal open. Reduceren naar 1 watt was een fluitje van een cent en de ontvanger was na wat herstelsoldeerwerk ook bruikbaar op 7 MHz. Op 30 meter heb ik gebruik gemaakt van de FT101ZD want de rechtuitontvanger was echt alleen voor 40 meter bruikbaar.

Het station op het Fort bij Edam

Resultaat: 15 QSO’s, waarvan 8 op 40 meter en 7 op 30 meter. Het leukste QSO was met ON6WJ, ook een Spoetnikstation, op 40, luisterend op de rechtuitontvanger waar je echt handen en voeten nodig hebt om de zaak op frequentie te houden want alles waar je aan draait heeft daar invloed op. Het geeft je wel meteen een idee hoe dat vroeger ging met deze eenvoudige middelen. Als je daarna ook nog OH0GG werkt, hetzelfde rapport krijgt als je zendt (579) en hoort dat er daar met 100 watt wordt gewerkt geeft dat ook nog extra voldoening...

Volgend jaar poetsen we weer wat anders op, we geven weer _ _ _ _ _ _ _ CQ SPOETNIK DE PA6FBE en zien wel wat er voor ons terugkomt.

Best 72 van de crew PA6FBE, Peter PA0PJE en Ger PA3GKX.

4. EraanEraf

Aangeboden : ILP Ringkerntrafo 2 x 25 volt , 160 VA Trafo 12,5 volt , 10 Amp.

prijs per stuk 2,50

Stef, pa0sjm@veron.nl

5. DQD informatie

6. Activiteiten A46, Zaanstreek

Dit stond in de nieuwsbrief van november/december van onze zusterafdeling Zaanstreek. Wat oud nieuws, maar ook nog wat activiteiten die nog moeten komen. Misschien dat iemand daar toch iets aan heeft.

Sietse (PA4XA)

6. Slotwoord

Tsjonge, wat een prachtig artikel van Peter (PA0PJE) en Ger (PA3GKX). Dit is het echte zendamateurisme, in het verleden zijn er zo veel mooie en leuke dingen gebeurt. Die mogen we niet vergeten, gelukkig zijn Peter en Ger daar keien in. Heel veel dank mannen, ik hoop dat jullie nog meer van deze mooie verhalen hebben. Overigens ben ik een paar maanden geleden met Cora in het Fort Edam geweest en heb daar een persoonlijk rondleiding van zowel Peter (shack) als Ger (fort) gekregen, het was geweldig. Ben je daar nog niet geweest, je mist iets en je kan daar het hele gezin voor meenemen. Het is een museum en zeer de moeite waard!

Rest mij alle lezers van de nieuwsbrief hele fijne feestdagen te wensen en natuurlijk een gezond en mooi 2017. Ik hoop dat het de afdeling Waterland in 2017 ook weer goed zal gaan, ik zal indien gevraagd de nieuwsbrief weer maken. Ik ben daarbij wel afhankelijk van de leden van de afdeling als het om copij gaat. Ik snuffel wel de andere nieuwsbrieven van de afdeling door, maar verder gaat mijn eigen inbreng niet. Dus geen copij, een magere nieuwsbrief. Maar in ieder geval altijd op tijd een melding van de afdelingsavond en de bijhorende lezing of activiteit. Ik hoop dat Stef zulke mooi lezingen bij elkaar blijft sprokkelen als afgelopen jaar, het was top.

A.s. maandag een mooie avond, dus hou de agenda's vrij. Best 73's, Sietse (PA4XA)

Redacteur A56