VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Februari 2017 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award Martin Ouwehand PF9A 366101 pf9a@veron.nl
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)

  2. Maandag 6 februari 2017 (Bestuur)

  3. Youngsters on the Air (PD5LKM)

  4. Flevo middengolfzenders weg? (Omroep Flevoland)

  5. Klok met innovatief veersysteem (PI4EDE/PI4WAG)

  6. Vlooienmarkt Den Bosch (Stichting BRAC)

  7. Morse activiteiten bij Fort Edam (PA3GKX/PA0PJE)

  8. Geert (PA7ZEE) tijdens SOTA qso's (PA0SJM)

  9. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

A.s. maandag is het weer zover. Onze jaarlijkse ledenvergadering (ALV). Ik denk niet dat dit de meest geliefde verenigingsavond is, maar het is by far de belangrijkste. Wij, de leden, kunnen daar kennis nemen van en laten horen wat wij vinden van het beleid en de daden van ons bestuur. Is er netjes met onze centjes omgegaan? Zijn er voldoende activiteiten ontwikkeld? Nu is een dergelijke avond net een politiek debat, je hebt de regering (bestuur) en je hebt de kamer (leden) en wij de leden zitten allemaal in de oppositie. En dat is o zo makkelijk, vanaf de zijlijn laten weten wat er niet goed is. Onze afdeling zit gelukkig niet helemaal zo in elkaar en ons bestuur krijgt de waardering die het verdient, het zijn immers vrijwilligers die namens ons besturen. Maar o wat zou het mooi zijn als er leden zijn die naast oppositielid ook meewerkend voorman/vrouw willen zijn. Ons bestuur kan niet alles zelf doen. Als we activiteiten willen dan moeten we activiteiten organiseren, die zullen de volledige steun van het bestuur krijgen, zowel in mens als in middelen. We hebben immers wel een paar centjes te spenderen. Dus beschouw dit als een hartekreet van uw redacteur, sta op en organiseer iets of stel een activiteit voor en werk er aan mee. De hele afdeling wordt er beter van en zal u dankbaar zijn. Tot zover nieuwsuur.

Volgende week is ie d'r weer, the big one. Die waar we weer een jaar op gewacht hebben. De PACC!!! Nog één week voor de voorbereidingen, shack op poetsen, antennes checken, antennes plaatsen, morse oefenen, goed slapen en drinken etc. De buitenlandse deelnemers zijn ook al bezig en zullen u met hart en ziel verwelkomen (pileup's), dit is de kans om dat eens mee te maken. De PACC is wel een beetje een CW contest, maar ook in SSB is er veel activiteit. Naast een CW contest is het ook een Oostblok contest, man man wat een Russen doen er aan mee, maar een punt is een punt zullen we maar denken. A.s. maandag kunnen we naast de ALV ook nog wel even een kwartiertje in ruimen voor onderling QSO over de PACC. Kunnen we (Gert?) vragen beantwoorden die er zijn of die je tegen houden om mee te gaan doen. De PACC is ook een belangrijke stap in de jaarlijkse afdelingscompetitie, dus hoe meer mensen er deelnemen hoe beter we er meteen in staan. Dus niet twijfelen doen, het is echt een leuke contest met veel aanbod!

Ik ben nu echt aan het zoeken naar mijn storing. Ik ben al bij twee buren geweest en de derde staat (afspraak) voor maandag op de rol. Gelukkig reageren ze allemaal positief en dat is altijd fijn. Ik heb nog nooit zo'n moeilijk vindbare storing gehad en ben dus zeer benieuwd wat de bron van de storing is, ik hoop het jullie maandag te kunnen vertellen.

2. Maandag 6 februari 2017

Op maandag 6 februari staat onze ALV op de agenda. We hopen dat er veel leden de moeite nemen om ons te vertellen wat ze vinden van de afdeling en wat ze willen in en met de afdeling. Eén keer per jaar hebben leden echt het recht om zaken aan de orde te stellen en voorstellen te doen, maak er gebruik van. Mocht het tot stemmen komen dan hebben alleen de leden van de afdeling Waterland stemrecht! De bijeenkomst is zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond

begint om 20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, heeft even andere dingen aan zijn hoofd dus zorgt Sietse (PA4XA) voor de QSL koffer. En goed nieuws op dat gebied, alles lijkt nu geregeld met Zaanstad en er is een koffer vol QSL kaarten. Wie maakt ons los?

3. Youngsters on the air 2017 UK

Over een paar maanden is het al weer zo ver, het 7e zomerkamp van Youngsters on the air. Dit jaar vindt het evenement plaats in de omgeving van Londen, England.

Wat is Youngster on the air?

YOTA is een IARU R1 radio kamp speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar, welke elke zomer in een ander land georganiseerd wordt. Dit jaar organisseert de RSGB (Radio Society of Great Britain) het kamp.Het evenement vindt plaats van 5 t/m 12 augustus in Gilwell Park, hemelsbreed 20km vanaf het centrum van Londen.

Wat kan je verwachten:

Het kamp wordt door elke deelnemer de afgelopen 6 jaar omschreven als een fantastische en onvergetelijke ervaring. Het is een week vol met leuke en interessante activiteiten die vooral in het teken van radio zullen staan. Elk jaar is er een nieuw en gevarieerd programma dat voor iedereen leuk is, enkele dingen die je dit jaar kan verwachten:

− Bezoek aan Bletchley Park

− Bouw je eigen ontvanger.

− Contesten in de EU HF contest

− SOTA activatie

− en nog veel meer!

Tijdens het kamp verblijf je in verzorgde accommodatie.

Wat zijn de kosten

Het kamp; eten, drinken, activiteiten en verblijf worden gesponsord door de IARU R1 Je eigen kosten zijn de vliegtickets van en naar London en een deelnemers vergoeding van €50. Lidmaatschap bij de Veron is een must!

Enthousiast?

Vanwege het grote succes van het kamp, zijn er voor het Nederlandse team 3 plaatsen beschikbaar (inclusief teamleider). Wil je mee? Stuur dan snel een email met daarbij een enthousiaste motivatie waarom jij mee wilt naar: pd5lkm@veron.nl. Ook voor verdere vragen kan je bij mij terecht Let op: de inschrijvingen sluiten op 1 maart.

Vergeet niet om te kijken op www.hamyota.com hier kun je veel meer dingen vinden over de evenementen van voorgaande jaren.

Ik hoop snel je motivatie te ontvangen!

’73 Lennart Kieft PD5LKM Teamleider

4. Flevo Middengolfzenders weg?

NB. Sorry, voor het andere lettertype van dit bericht, maar ik kon het alleen maar overnemen als afbeelding.

5. Klok met innovatief veersysteem

In het stadhuis van het Zwitserse Neuchâtel staat een nieuw type klok die is uitgerust met een innovatief veersysteem ontwikkeld door EPFL, de Technische Hogeschool in Lausanne Zwiteserland. Deze zogeheten IsoSpring vervangt het echappement, de traditionele slinger van een klok en de balansveer in een horloge. De klok beschikt over een echappement dat gebruik maakt van een tweedimensionaalsysteem met bladveren. Het ecappement is uitgevonden in de middeleeuwen en in de latere eeuwen steeds verbeterd, soms met zeer complexe uitvoeringen. Bij een uurwerk vervult het echappement een dubbele functie. Het brengt niet alleen de beweging van de slinger of onrust over op het tandrad, maar het houdt ook de slinger of onrust in beweging. Het brengt de energie die opgeslagen zit de veer, of gewicht puls gewijs over op het draaiwerk van de klok en dat gaat dan verliezen. De bedoeling is dat de frequentie onafhankelijk van de energie toevoer een kleine beschadiging van het echappement kan al tot gevolg hebben dat daardoor de frequentie verloopt. Het principe werd voor het eerst in 1656 toegepast bij pendule klokken. Het IsoSpring projekt omzeilt het echappement geheel met een nieuw gepatenteerd systeem dat gebaseerd is waarbij de energie continue aan het draaiwerk wordt geleverd, met als resultaat dat een hoog rendement uurwerk ontstaat met chronometer precisie. Het geheim van de IsoSpring regulator is dat het gebaseerd is op wetten van Keppler die de banen van de planeten om de zon beschrijven een ellipsvormige baan rondom een zwaar gewicht.

De aantrekkende zwaartekracht is nu vervangen door een veersysteem. Men zou het kunnen vergelijken door een slinger met een elastieke band. Als men de slinger zou ronddraaien met wisselende kracht dan rekt het elestiek meer of minder uit, waardoor de baan groter of kleiner wordt, maar de omlooptijd veranderd niet. Newton toonde aan dat dit systeem isochroon is, dat wil zeggen dat omlooptijd alleen afhankelijk is van de massa van het gewicht en de veerconstante. Bij de uitvoering van het systeem zijn veel manieren mogelijk om de gewichten veer functie te realiseren. Op onze internet pagina is een voorbeeld en referentie naar andere uitvoeringen te vinden. (PA0PHB)

NB. Overgenomen uit de nieuwsbrief van PI4EDE en PIWAG van februari 2017

6. Vlooienmarkt Den Bosch 2017

De Landelijke Radio Vlooienmarkt 2017 vindt plaats op zaterdag 11 maart 2017 in het ExpoDome van het Autotron complex te Rosmalen (gemeente ‘sHertogenbosch). De toegangsprijs bedraagt € 8,. De hallen zijn geopend van 9.00 tot 15.30 uur. Toegang tot het restaurant is reeds vanaf 8.00 uur mogelijk. Vooraf kaarten bestellen is dit jaar niet mogelijk!

7. Morse activiteiten Fort bij Edam.

Graag willen wij de Veron afdeling A56 van het volgende deelgenoot maken. Zoals uit bijgaande email correspondentie blijkt worden de morse activiteiten van PA3GKX & PA0PJE vanuit het Fort bij Edam geplaatst op de website Morse als Communicatiemiddel/Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Los van het feit dat Peter en ik het toejuichen dat morse (hopelijk) niet het vergeetboek in gaat zijn wij natuurlijk "apetrots" voor de erkenning dat wij wekelijks ons steentje bijdragen door het geven van informatie en demonstratie.

73 de PA6FBE/Peter & Ger

Email verzonden: OM Denker, Met veel genoegen het artikel gelezen in Het Electron van januari 2017 pagina 27 betreffende de erkenning van morsecode als immaterieel erfgoed met de Veron als belangenbehartiger.

Ook de indrukwekkende lijst gelezen over de manieren waarop de Veron hieraan aandacht schenkt. Echter mis ik op deze lijst een activiteit en mn de volgende:

"Als sinds jaren verzorgt ondergetekende PA3GKX & PA0PJE morsedemonstraties op het Forteiland aan het Pampus. Deze demonstraties worden tijdens 2 schoolvakanties vanaf het Forteiland gegeven. Ieder jaar wordt hiervoor de call PA6FAP aangevraagd. Overigens is het vrijwel onmogelijk "de lucht in te gaan" gezien de grote hoeveelheid bezoekers die wij dan te woord moeten staan. Ook verzorgen beide amateurs al vanaf 2008 morsedemonstraties vanuit het Fort Bij Edam. Daar is een volledige radiokamer ingericht en een tentoonstelling van oude communicatieapparatuur waaronder een antieke morsetelegraaf. Ook wordt hier aandacht besteed aan de ontwikkeling van communicatievormen (Van rooksignalen tot GSM).

Bezoekers kunnen hier zelf hun morsevaardigheid testen of op zijn minst proberen hun naam te seinen en ontvangen hiervoor een certificaat. Onze morseactiviteit wordt door de bezoekers van het fort (enkele duizenden per jaar) op zeer grote prijs gesteld. Het radiostation zit uitsluitend in CW in de lucht onder de call PA6FBE.

Van beide activiteiten wordt melding gemaakt op de websites van beide forten (www.Pampus.nl & www.fortbijedam.nl), via de lokale pers, lokale omroep en in de afdelingsconvo van de afdeling Waterland A56. Wij zouden het op prijs stellen als u deze activiteiten aan uw lijst toe kunt voegen.

Tnx es 73 de PA3GKX/Secretaris Stichting Fort Bij Edam en PA0PJE.

Email ontvangen: Dag Ger, De beste wensen en een voorspoedig 2017. Aangezien ik niet op de hoogte was van jullie activiteiten kon ik ze ook niet opgeven. Nu jij ze onder de aandacht brengt, waarvoor mijn dank, zal ik de gegevens op de website ( die gaat komen ) gaan aanpassen. Dit kan even duren omdat ik dat zelf niet doe. Ik wens jullie veel succes mat de genoemde activiteiten. Folder materiaal kun je via de VERON website downloaden of bestellen. Maak er gebruik van zou ik zeggen.

73, Remy (= PA3AGF, Voorzitter van de Veron)!

8. Geert (PA7ZEE) tijdens SOTA qso's

Vinden we dit nog leuk?

9. Slotwoord

Ik stop er mee, maar niet nadat ik heb gemeld dat er één bijlage bij de nieuwsbrief zit en dat is het blad van onze zustervereniging in ZuidAfrika. Toch leuk om eens te lezen wat ze daar in het diepe zuiden van Afrika aan het doen zijn.

Het is een leuke nieuwsbrief geworden, als ik het zelf mag zeggen. Hulde aan Ger en Peter voor hun activiteiten om morse onder de aandacht te blijven brengen. Iedere keer weer blijkt dat als de reguliere communicatie middelen uitvallen (rampen/stroomonderbrekingen) zendamateurs de 'verbindende' schakel zijn. Morse is en blijft daarbij een geweldige communicatiemethode. Koesteren en oefenen zou ik zeggen, wie weet wanneer we het nodig hebben? Dat oefenen kan prima volgende week in de PACC!

Rest mij ieder nog een fijn weekend te wensen en ik hoop jullie maandag tijdens de ALV en het vragenuurtje PACC (?) te zien. En schroom niet, er zijn geen domme vragen er kunnen hooguit domme antwoorden zijn. Maar met een paar contestkanonnen in de zaal zie ik dat niet gebeuren.

Best 73's,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56