VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. December 2017 Redactie: PA4XA pa4xa@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Stef Macrander PA0SJM 362082 pa0sjm@veron.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PA4XA Via email! pa4xa@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PA4XA)
  2. Maandag 4 December 2017 (Bestuur)
  3. Geert weer actief (PA5GK)
  4. Reparatie van een A43 Unigor universeel meter (PA0SJM)
  5. Printje storingsonderdrukker (PA0SJM)
  6. Verslag lezing november PC7T (Secretaris A56)
  7. Eraan/Eraf (PE1FVU)
  8. DKARS Magazine (DKARS)
  9. Slotwoord (PA4XA)

1. Voorwoord

Zo, het jaar is weer bijna voorbij. Sinterklaas moet nog jarig worden maar de radio is vol van kerstliedjes en de tuincentra zijn in kerstsfeer. Verkeerde volgorde lijkt mij. 2017 heeft zich gekenmerkt door matige condities, logisch in deze zonnevlekkendip, maar voor de echte liefhebber is er altijd wel wat te doen. Zoals gewoonlijk zijn het in deze tijd de lage banden die het voordeel hebben, maar ja daar zijn de antennes weer aan de pittige kant. Een uitdaging dus. 40 en 60 meter zijn nog een beetje te doen en vooral 60 meter (sorry novices van de afdeling) is een leuke frequentie. Wel wat beperkt in frequentieruimte maar met smalle modes (CW) is er best wel wat te doen. Steeds meer landen voegen 60 meter als amateurband toe. Zelfs als klein stationnetje kan je hier nog wel eens een 'first' weg kapen. Dus even knutselen aan een dipool of Inverted L en je bent in business.

De hype van de afgelopen maanden is de nieuwe digitale mode FT8. Even effectief of effectiever dan JT65 en ook nog eens vele malen sneller. Een lezing hierover zou zeer welkom zijn. Het programma (WSJTX) is gratis en is in een zucht geïnstalleerd, maar de koppeling met de set, de instellingen en het werken er mee vraagt enige aandacht. Een lezing dus. Wie o wie?

2. Maandag 4 december 2017

Op maandag 4 december is er een lezing over radiocommunicatie in/met vliegtuigen door Wim PA0JEB. Het accent ligt op de wijze waarop deze communicatie verliep in het verleden, toen het nog echt handwerk was van de cockpitcrew. Vorige lezing was voor de nautisch liefhebbers, deze is voor aeronautisch geïnteresseerden. De bijeenkomst is

zoals gewoonlijk in het clubgebouw van de hengelsport vereniging in Purmerend, aan de Vrouwenzandstraat 157 in Purmerend. De avond begint om 20.00 uur en Marjan (of een vertegenwoordiger) zal er weer zijn om ons te voorzien van de natjes en droogjes. Erwin, onze QSLmanager, is er weer en heeft de QSLkoffer bij zich met een enkele nieuwe kaarten.

3. Geert (PA5GK) weer actief

Sinds enige tijd ben ik weer meer qrv op de amateurbanden. Ben zowel van huis uit, als vanuit het mobiel weer regelmatig te vinden op de repeaters, of de korte golven. Onlangs ook weer eens een verenigingsavond bezocht hier in Purmerend en is super bevallen! Leuke mensen aanwezig en daarbij was er ook leuke spreker. Een oud radio officier die zijn ervaringen met ons deelde middels verhalen en beelden. Ook de qsl manager was er. Ik heb maar eens gevraagd of er nog kaarten voor mij bij zatenschaam, schaamen ja hoor, kaarten uit 2004 en 2005. Wel leuk om toch weer een kaarten te ontvangen, ondanks dat het zo een tijd geleden is.

Op deze avond ook leuke gesprekken met mede HAM’s gehad en kijk alweer uit naar de volgende avond! Leuk was dat er ook amateurs waren die mij nog wel herkende na zo een lange tijd.

Zelf heb ik de volgende apparatuur staan: Icom 7300 HF set, Kenwood porto THF7, Kenwood duo bander TM 731E , Icom ontvanger ICR75, DMR porto PD785, DMR vaste set MD785 en binnenkort voor in de auto de QYTkt8900D. De home antennes zijn een Commet VHFUHF antenne en een HYEND fed antenne voor de banden 10 80 meter. Deze antenne is gespannen vanaf achterzijde van mijn tuin, via een aluminium schuifmast (rond) van ca 12m hoogte naar de zijkant van mijn tuin, als een soort van InvertedV. Overigens met deze HFantenne werk ik de gehele wereld zonder dat de omgeving last heeft van storingen middels een filter.

Binnenkort ook maar eens kijken om een ontwerp te maken voor QSL kaarten en deze te laten maken. Dus wellicht horen we elkaar binnenkort op de een of andere frequentie!

73! Geert PE5GK

PE5GK@veron.nl

4. Reparatie van een A43 Unigor meter

Zo kreeg ik dit juweeltje van Duitse techniek en ook hier weer perfect van kwaliteit. De meter heeft een erg hoge ingangsweerstand, 100 kOhm/volt is toch wel mooi voor die tijd en zo heb ik op het 100 volt bereik een ingangsweeerstand van 10 Mohm. Lijkt wel een buisvoltmeter. En bij 1000 volt is het 100 Megohm. Nu was er een probleem en wel het volgende er zijn 6 ohm meetstanden, de 3 lagere standen werken op de batterij van 1,5 volt, maar de 3 hogere bereiken vragen een hogere meetspanning. Bereiken zijn kOhm x 1, kOhm x 10 en kOhm x 100. De naald van de meter behoort naar de rechterhoek van de schaal te gaan, zoals in de 3 lage bereiken en dat gebeurde niet. Kennelijk iets mis met die meetspanning en hoe maakt men die nu uit een 1,5 volt batterij? Daarvoor heb ik het schema ergens gevonden en daar zien we dat er een soort oscillator wordt toegepast. We zien daar in dit schema deel de trafo Tr en de transistor T5 welke

die oscillator vormen.

We zien daar diode D16 en de gelijkspanning gaat vanaf de katode naar de 3 hogere ohm meetbereiken. Om bij deze schakeling te komen moest wel de gehele meter uit elkaar worden genomen en dan is het altijd weer oppassen met de rotors van de bereikschakelaar. Dus altijd de rotors merken t.o.v. de printplaat.

Links zien we wat al gauw duidt op een oscillator .. de potkern en daar moeten we dus zijn. De meter bevat 2 grote printen en na alle verbindingen tussen beide losgesoldeerd te hebben , kon ik de printen eruit nemen.

Op de tafel nu de print nader bekeken en op de batterij aangesloten , makkelijk over C 17 staat de batterijspanning van 1,5 volt. Nu meten op de wikkeling van de trafo (over C 15) en daar zou een wisselspanning moeten staan. Niets .. dus transistortje eruit en gemeten met dat mooie testertje van Alibaba .. perfect, die is goed. Uiteindelijk bleek condensator C 20 de boosdoener na vervangen staat er zo’n 20 volt wissel. En op de katode van D16 was er 28 volt. Deze spanning gaat naar via de kOhm schakelaar naar R29 en vandaar naar het schakelaar deel voor de hoge ohm bereiken. Dus .. fout gevonden .. snel weer de printen erin en na alle verbindingen hersteld te hebben

kon de meter weer getest worden nee dus !! Dat bleek te liggen in een van de bereikweerstanden in dat R25 (90 kOhm 1 %) onderbroken was. Gekukkig kon ik daar bij zonder dat alles we weer uit moest. Bij gebrek aan een 1% weerstand van 90 k heb ik maar even 2 x 180 k parallel gezet en hoera . Meter weer perfect op alle meetstanden. Heeft iemand toevallig zo’n weerstand hebben voor me dan graag ! Lang verhaal en ik weet dat velen zo’n meter allang weggedonderd zouden hebben maar ik vind het nu eenmaal zo leuk om een zo mooi instrument weer te repareren. En .. dit was nog een leerzaam klusje ook ! Nou klusje zeg maar KLUS. Maar dat maakt de hobby toch weer zo leuk en voldoening gevend. Hopelijk vond U dit verhaaltje wel aardig, ik heb het met plezier gemaakt.

73's, Stef pa0sjm

5. Printje Storingsonderdrukker

In de Nieuwsbrief van oktober 2017 heb ik een stukje geplaatst over een storingsonderdrukker. Dit is een apparaatje welk in bouwkit vorm kan worden geleverd. Nu was de vraag van Mans, PA0MBJ of er misschien interesse is vanuit onze afdeling. Dat dan in verband met het bestellen van printen. Hoe meer, des te schappelijker de prijs. Graag zou ik dan zien dat belangstellenden zich even aanmelden voor deze print. Zal niet verplichtend zijn, men wil gewoon ongeveer weten wat een te verwachten aantal geïnteresseerden is. Ik kan dat dan doorgeven aan Mans. Zoals U bekend zal zijn komt er in april 2018 een lezing over dit project.

73, Stef pa0sjm@veron.nl

6. Radio aan boord van een koopvaardijschip

Op maandag 6 maart werden we getrakteerd op een mooie lezing door Peter, pc7t. Dit ging over Radio aan boord van een koopvaardijschip. Rondreis om de wereld op de Wissekerk . Dat is al weer heel wat jaren geleden, 1974, maar het blijft toch interessant iets te horen over dat toch wat gesloten wereldje waar we zo weinig van af weten.

Peter was in dienst als marconist, ook wel Sparks genoemd. Station PCH was een heel belangrijke schakel in het scheepsverkeer en er werd dan ook streng gecontroleerd of de procedures wel op de juiste manier werden toegepast. Uit zijn relaas konden wel afleiden dat een marconist wel een beetje een “apartbaantje is. Uitgebreid vertelde Peter over de werkwijze aan boord en zo te horen was het leventje daar zo slecht nog niet.

Uit een aandachtig en geïnteresseerd gehoor van iets meer dan 15 man, waarin ook enkele mensen van onze afdeling die meer wisten van de mores op een schip, werden diverse vragen gesteld welke op humoristische wijze werden beantwoord. Het voert te ver om uit het hier weer te geven. Want dat laat mijn geheugen niet toe ! Het was toen nog wel zo dat men om de Kaap moest varen omdat het Suez kanaal niet klaar was. Wel erg grappig de term stofwolken dat was dan, als ik dat juist weergeef: wegwezen !! Wel mooi dat je heel wat van de wereld ziet en het is echt niet altijd zo dat je niks ziet van steden want zo bleek uit Peter’s verhaal dat ze lange tijd in Japan lagen en daar kon men vaak “de wal open rondkijken. Dat de opvarenden inwendig wel nat werden gehouden was ook wel duidelijk ! Peter gaf wel aan dat het een mooie tijd geweest was. We hebben genoten van de ontspannen manier waarop het allemaal werd verteld. Peter bedankt!

Secretaris A56, PA0SJM

7. Eraan/Eraf: Frequentie counter

Via Wim, PE1FVU, bied ik aan een Frequentie teller. Counter heeft 2 ingangen , A tot 10 MHz en B tot 500 MHz. Compact formaat, breed 15 cm, diep 11,5 cm en hoog 6 cm. Uitlezing via 8 display’s . Zijn ook nog reserve onderdelen bij.

Hier een meting van een 70 cm signaal. Er is redelijk veel documentatie bij. Ingang B heeft de 11C90 als prescaler en een extra voorversterker met de OM355 .

De counter is opgebouwd rondom het counter IC , de ICM7216A. Indertijd een erg duur onderdeel. De voeding bevat een DC/DC convertor die 24 volt maakt welke nodig is voor de voorversterker van de A ingang. Daar is een IC, de LH0032 gebruikt en die wil 24 V. Mag weg voor 35 . Bij interesse kunt U mij mailen.

73 , Stef PA0SJM

8. DKARS magazine

Het laatste DKARS magazine is te downloaden door onderstaande link in jouw browser te plakken:

http://downloads.dkars.nl/DKARS%20Magazine%20201710.pdf

Wil je in plaats van een PDF te downloaden het Magazine online doorbladeren? Dat kan ook, ga dan naar deze link:

https://issuu.com/pj4nx/docs/dkars_magazine_201710

9. Slotwoord

Het is weer mooie nieuwsbrief geworden. De laatste van het jaar is prettig gevuld en levert, naar ik hoop, met dit druilerige weer even wat leesplezier in een warme stoel met een lekker bakkie op. Morgen is er weer een verenigingsavond, dus absoluut de moeite om even langs te komen. Gelukkig geen winteromstandigheden, dus alle manieren van vervoer zijn veilig morgenavond.

Best 73's en tot morgen,

Sietse (PA4XA) Redacteur A56