VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Juni 2019 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 0657747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! pf2x@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)

  2. Maandag 3 juni 2019 (Secretaris)

  3. Draadantennes bouwen (PE1LDZ) + 2 bijlages

  4. Vervolgbericht (PA0QRB)

  5. Leuk gereedschap (PA0SJM)

  6. Paasweekend bij Fort Kudelstaart (PD4MVG, Amstelveen)

  7. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

De laatste nieuwsbrief van dit seizoen. Twee maanden vakantie, maar dat betekent niet dat de hobby ook vakantie moet hebben. De zomer is qua HF (incl. de invloeden van de zon) geen beste HFperiode, maar voor de VHF en UHF banden opent dat weer deuren. Tropo en sporadische E liggen op de loer en maken mooie verbindingen mogelijk. Verbindingen die evenveel zo niet meer voldoening geven dan die op de HF banden. Dus vanaf 50 MHz zijn er de komende maanden weer mogelijkheden en dus is er geen vakantie, behalve natuurlijk als je iets meeneemt op vakantie. Een mooiere combinatie kan niet. Doen.

Maandag weer een leuke lezing van Geert PA7ZEE, hij is al vaker geweest en weet altijd weer te boeien. Nu een verhaal over SOTA, bergen in de ether. Een combinatie van wandelen, hiken, klimmen en zenden. Een garantie voor een vermoeiend maar leuke combinatie hobby. Komen dus op deze laatste verenigingsavond van dit seizoen.

Tot mijn schrik kreeg ik een (mooie) folder is de bus, gratis zonnepanelen. Nu is niets gratis, dus uiteindelijk betekent het: verhuur je dak. Gelukkig noemt deze aanbieder hoge kwaliteit en de NEN1010 (installatienorm) dus een cowboy is het niet, maar zorgwekkend is het zeker. Ik denk dat zonnepanelen zo maar eens de grootste bedreiging voor de zendamateur in een bebouwde omgeving zijn. Het kan gelukkig echt storingsvrij, maar je hebt er maar één nodig en Leiden is in last. Wees dus alert.

Mijn DX70 is eindelijk ingebouwd in mijn caravan en hij werkt. Bijna alles onder in het luik en alleen een bedieningsunit in de caravan, mooi klein en compact. XYL blij en ik blij. Ik zal zsm wat foto's maken om te laten zien hoe ik het gedaan heb. Ik gebruik mijn oude vertrouwde Samos hengel (een meter of 5 daarvan) die ik aan de caravan heb vastgemaakt en daar heb ik een (hand draaibare) dipool in voor 6m en er langs loopt een max. 10watt vertical voor 20, 30 en 40m van 5m lang omhoog. 4 banden niet verkeerd. Nog geen echte ervaringen, maar het is lekker stil op de camping, dat is wel een heel groot verschil met thuis. Ik wist niet dat ruis zo lekker kon klinken, hi.

Tenslotte, ik vond het opvallend hoeveel leden aanwezig waren bij de lezing in mei. Antennes hebben altijd onze aandacht, dat blijkt. Dus lezingen over praktische zaken trekken, laten we daar gebruik van maken bij het plannen van toekomstige lezingen. What say you, Bernard?

2. Maandag 3 juni 2019

Op maandag 3 junii 2019 om 20.00 uur hebben we onze maandelijkse bijeenkomst weer. We hebben dan we een bekende gast, OM Geert Paulides, PA7ZEE. Zijn lezing gaat over SOTA, Summits on the Air: http://www.sota.org.uk/. Net als IOTA en Lighthouses zijn er wereldwijd ook bergtoppen die een nummer hebben gekregen. Het 'jagen' op deze nummers is voor sommige van ons een sport op zich. Maar het activeren van deze bergtoppen is een ander verhaal. Het is bergwandelen/klimmen in combinatie met het zendamateurisme. Op grote hoogte, moeilijk bereikbaar, sneeuw en kou, antenne perikelen, stroom voorziening, zo maar een klein aantal uitdagingen die een SOTA activeerder moet overwinnen. Geert is al een aantal jaren bezig om vanaf heuvels en bergen radioverbindingen te maken. Hij gaat ons o.a. vertellen over de avonturen die hij daarbij beleeft. Het gaat daarbij meer over het operationele deel dan over de techniek. Bij dit alles hoort de definitie van avontuur: Een onderneming waarvan de afloop niet van te voren vaststaat. Een mooie en inspirerende lezing, waarschijnlijk kijken we na deze lezing met andere ogen naar een DXmelding over een SOTA activatie.

Natuurlijk komen we weer bij elkaar op het bekende adres van het clubgebouw van de Hengelsport Vereniging te Purmerend, Vrouwenzandstraat 157. Erwin is er weer met zijn koffer met QSLkaarten. Er wordt door Marianne gezorgd voor de koffie of een ander drankje. Graag weer uw aandacht voor de wekelijkse Ronde op 145,350 MHz vanaf

21.00 uur op de vrijdagavond. Luister mee en meld je in. Op onze website http://www.veronwaterland.nl vindt U het laatste nieuws.

3. Draadantennes bouwen: HF kits…..simpel, duidelijk en voordelig

Ik zal niet gauw tips geven om bepaalde onderdelen van commerciële webwinkels of ondernemingen aan te schaffen maar de artikelen en documentatie voor antennebouw en baluns die de Fa. HF kits levert vind ik zo opvallend goed en absoluut voordelig dat ik jullie dit niet wil onthouden.

Als voorbeeld van de door hen uitgebrachte documentatie, alles te downloaden van hun website, zie “handleidingen”, heb ik een voorbeeld bijgevoegd. Echt, een kind kan de was doen….dus ook een zendamateur die met (draad) antennes wil experimenteren Klik op de volgende URL of kopieer deze naar je browser https://www.hfkits.nl/ Menno, PE1LDZ

PS. Ik heb de twee voorbeelden van Menno in PDF als bijlages bij deze nieuwsbrief gevoegd!

4. Vervolgbericht ivm lezing april van Hams PA0QRB

Afgelopen maandag kwam er een vraag vanuit het publiek. Het kwam er op neer dat de OM in kwestie (als ik me goed herinner was het dezelfde als die mij inleidde) had geconstateerd dat met het veranderen van de lengte van de voedingslijn de SWR wel degelijk verandert.

Uiteraard is dit in strijd met de geldende theorie. Die theorie is zowel natuurkundig als experimenteel goed onderbouwd, dus daar kan het niet aan liggen. Echter, de constatering is er wel en ik mag er van uitgaan dat de "probleemeigenaar" in staat is om een SWRmeter aan te sluiten en af te lezen. Het gangbare antwoord in dit soort gevallen is "lek" of "mantelstromen", maar daarmee is de kous niet af. Immers, lek en mantelstromen beïnvloeden de uitlezing van de meter niet. Aan mij dus de taak om dit mysterie op te lossen.

Ik heb na enig geëxperimenteer uiteindelijk het probleem kunnen reproduceren. Dat viel trouwens nog niet mee: in eerste instantie bleef de SWR constant, wat ik ook deed. Andere kabellengtes, andere frequenties, belastingen met andere SWR: het haalde allemaal niets uit. Totdat ik me realiseerde dat "mantelstromen" toch wel eens de sleutel zouden kunnen zijn, maar op een andere manier dan men zou verwachten. In feite heb ik het gedurende de lezing al genoemd: bij onbalans in het antennesysteem gaat de buitenmantel van de coax werken als een "derde draad". Die derde draad maakt deel uit van de antenne en bepaalt dus mede de antenneimpedantie en dus de SWR. Krijgt de voedingslijn een andere lengte, dan wordt ook de lengte van de "derde draad" anders en dus ook de antenneimpedantie en daarmee de SWR. Uiteraard is dit een hypothese maar ik heb hem wel experimenteel kunnen bevestigen. Dit is dus een mogelijke oorzaak van het geconstateerde verschijnsel. Bij het opnemen van een mantelstroomsmoorspoel in de buurt van het voedingspunt van de antenne verdween het effect dus ook: de SWR werd weer onafhankelijk van de kabellengte, mits de kabellengte tussen de smoorspoel en de antenne dezelfde bleef.

Ik ben de OM die deze opmerking erkentelijk voor zijn vasthoudendheid. Het zette mij aan tot experimenteren zodat ik een mogelijke oplossing voor dit vraagstuk kon formuleren. Ik ga dit opnemen in volgende edities van deze lezing. Mocht de OM geïdentificeerd kunnen worden dan is het misschien leuk om dit bericht even door te zetten. Heeft hij er ook nog wat aan.

73, en tot het najaar, Harold pa0qrb.

5. Leuk gereedschap

Tijdens de wekelijkse boodschappen bij Deen, zag ik dit aardige stukje gereedschap. Erg handig voor het kleine werk. Hoewel niet zo belangrijk wilde ik dit toch even tonen, ook al omdat dit ding voor slechts 1 € wordt verkocht.

Het is een schroevendraaiersetje en het bevat 8 bitjes . In mijn setje zitten 3 stuks kruiskop PH000, PH00 en PH0; 3 stuks torque 0,9, 1,0 en 1,5 mm. en 2 stuks beitelmodel 1,5 mm. En 3,5 mm. Mis ik een beiteltje ?

Alle bits passen in de houder welke ook nog is voorzien van een clip. Ik vind dit ding ideaal voor het kleine werk en nu zal de kwaliteit wel niet super zijn, veel kracht hoeft met deze kleine bitmaten niet uitgeoefend te worden.

73 , Stef pa0sjm

6. Paasweekend bij Fort Kudelstaart

Afgelopen Paasdagen (21/22 april) hebben we met een aantal clubleden i.s.m. mijn geliefde PI4C gezonden vanaf Fort bij Kudelstaart ter gelegenheid van het eerste evenement vanaf Zeilfort Kudelstaart zoals het fort tegenwoordig wordt genoemd sinds de overname door de nieuwe eigenaar. Tijdens dit evenement konden geïnteresseerden welke geen boot hadden voor het eerst in jaren het fort bezoeken, en leren over de toekomst plannen van het fort. In samenwerking met het Fort bij Aalsmeer, het CRASH Luchtoorlogen Verzetsmuseum (PI4C), de Zeilschool Aalsmeer en anderen konden beide forten bezocht worden met eigen vervoer dan wel via een bootovertocht per rondvaartboot. Daarnaast waren er vele activiteiten op en rond de forten opgebouwd. Vanuit de club hebben wij vanuit het Fort bij Kudelstaart de radioverbindingen verzorgt tussen het CRASH museum (PI4C) en andere amateurs. Er werd gezonden onder de club call PI4ASV, er was helaas geen special call omdat de mogelijkheid tot zenden nog geen twee weken voor Pasen rond kwam.

Na het opzetten van de antennes en apparatuur bleek dat diverse vrijwilligers van het fort tegen de afspraken in hadden besloten dat het havenkantoor vanwaar wij zonden dicht moest ‘omdat ze hun spullen ergens veilig moesten opbergen’. De opkomst van bezoekers bij ons viel daardoor tegen. Daarnaast waren ook de condities niet optimaal voor radio verbindingen. Desondanks diverse eyeball qso’s met mede amateurs gemaakt en 11 verbindingen op zowel de 40 als de 2meter band. Maar helaas behalve met PI4C geen enkel ander fort kunnen bereiken.

De forteigenaar was tevens niet op de hoogte dat het havenkantoor afgesloten was door vrijwilligers en baalde hier na afloop van de dag zichtbaar van, omdat dit niet zo was afgesproken met ons. Op de tweede dag besloten wij gesteund door het wederom zomerse weer en ervaring van de vorige dag buiten achter de radiowagen van Anton PE1JAS te gaan zitten. Welke de eerste paasdag PI4C had bemand. Door de verplaatsing naar de buitenlucht met materiaal en de radiowagen veel meer aanloop gehad van geïnteresseerde bezoekers die zich afvroegen wat die gekken aan het doen waren.

De condities leken in eerste instantie niet veel beter te zijn dan de vorige dag. Zij het niet dat de 20m band opentrok en we zowaar een amateur met QTH Australia, Queensland, Brisbane (VK4NBX) konden horen in qso met de eveneens hoorbare UY7VV (QTH Oekraïne).

Het enthousiasme hoef ik ongetwijfeld niet uit te leggen. Helaas echter hebben wij de VK4NBX door de grote pileup niet kunnen werken. Maar daarentegen hebben we wel succesvol een verbinding kunnen leggen met Moscow. (R2DLS) Naast deze verbindingen hebben wij ook diverse eyeball qso’s gehad met mede zendamateurs waaronder Simon van Fort aan den Ham (PA6HAM) en Hella en Fred van Fort Veldhuis (PI4YRC/A).

Al met al hebben we zo’n 20 verbindingen gelegd deze dagen en minstens evenveel eyeball qso’s met collega amateurs. Daarbij vele mensen geïnformeerd over onze hobby en vooral ook de eigenaar, beheerders en havenmeester kennis laten maken met onze radiohobby en het feit dat we iets meer zijn dan het ‘’breaky break’’ wat ze maar al te vaak riepen tot onze grote ergernis… Na dit alles is het hopen dat het zaadje gepland is en we in de toekomst met evenementen de oogst hiervan kunnen plukken door bij evenementen op het fort dan wel van de radio vanaf het fort te mogen uitzenden. Want wie wilt er nou niet vanaf een heus fort uit 1906 uitzenden?! Om nog maar niet over het verbinden met het fort te spreken. Andor, Deborah, Anton, Dick en alle andere. Dank voor de gezelligheid en medewerking dit weekend.

73, de Maurice, PD4MVG.

NB. Overgenomen uit de Amstelstraler van mei 2019, dank Maurice!!

7. Slotwoord

Dit is de laatste nieuwsbrief van dit seizoen. De eerste nieuwsbrief verschijnt eind augustus in het weekend door onze september meeting. Denk de komende periode nog even aan de nieuwsbrief, copij! We hebben de afgelopen maanden relatief veel copij gehad en dat maakt altijd leuke nieuwsbrieven. Laten we zo doorgaan, het hoeft niet hoogdravend en/of technisch te zijn. De dagelijkse praktijk is voldoende voor ons, antenne's, ervaringen met een (nieuwe) set, leuke verbindingen, antennebouw, vakantie expedities allemaal leuk en leesen herkenbaar voor de leden. Dus niet twijfelen, schrijven. Maar een goed artikel dat je ergens tegen komt is ook altijd de moeite waard.

Tot a.s maandag (!), een mooie week en fijn weekend,

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56