VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Januari 2020 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon Email adres
Voorzitter Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard Kruithof PD4BER 0657747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim Eijlander PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Webmaster Gert Meinen PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan Beijer PE2ELS 0204930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin Kleis PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico van der Bijl PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! pf2x@amsat.org
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)

  2. Maandag 6 januari 2020 (Secretaris)

  3. Eraf (PA3ANZ)

  4. Info over Chinese portofoons (PE1LDZ)

  5. Eraf (PE1FVU)

  6. DARU (PE1LDZ)

  7. VR Voorstellen (Secretaris)

  8. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

Allereerst natuurlijk de allerbeste (radio) wensen voor de leden van de afdeling Waterland. Dat het qua gezondheid en andere belangrijke levenszaken jullie allemaal goed mag gaan, maar voor ons in het bijzonder dat het een mooi radiojaar mag worden. De condities zullen nog wel een poosje te wensen over laten, maar kansen komen er zeker op diverse banden en in diverse modes.

SOTA heeft de laatste tijd mijn volle aandacht. Wat de (weer)condities ook zijn, er zijn altijd bikkels die zelfs midden in de winter een heuvel, bergje of berg beklimmen en vervolgens een radiostation(netje) opbouwen om dan met QRP vermogen SOTA verbindingen te maken. Doorgaans op 40m CW, maar ook 20, 30 en 60 meter en SSB worden regelmatig gebruikt. Piepkleine signaaltjes (het zijn net DXpedities in de pacific) en veel luisteren en rommelen met antennes, filters en setinstellingen om dan toch dat mooie QSO te loggen, JI HA! Het leuke van SOTA is, is dat je het resultaat meteen kan vastleggen en zien. Want iedere SOTA geit en (luie!) jager vult zijn verbindingen meteen in op de SOTA website. Je hebt daar dus een persoonlijk log en ziet je SOTA punten met iedere verbinding stijgen, dat is verslavend. Dus zoek je nog een doel voor 2020, SOTA een aanrader. Ik bekijk mijn mogelijkheden om zelf eens een SOTA heuvel (klein beginnen) te activeren, in Nederland zijn er twee dus dat kan niet al te moeilijk zijn.

Ooit heb ik een netbookje gekocht bij de Lidl, de bekende Medion PC. Deze was voorzien van Windows XP en draaide prima, maar ja XP verleden tijd op naar Windows 7. Dat was een stap te ver, het prettige netbookje veranderde in een irritant traag apparaat waar nauwelijks nog iets mee te doen viel, heel veel wachten. Dus wat gebeurt er dan langzaam uit het beeld en ergens in een kast. Af en toe weer eens te voorschijn gehaald want het blijft een leuk handzaam ding. Nu heb ik een pest hekel aan logs schrijven en daarna over typen, zonde van de tijd. Met mijn SOTA idee om zelf eens te gaan activeren, gaat de setup uitgebreid door mijn hoofd. Wat neem ik mee? Loggen, (liever) niet op papier dus. Eureka, netbookje? Weer er mee aan de slag, kaler dan kaal en nog zo traag als de spreekwoordelijke dikke stro.... Hmmm, wat nu. Google is je beste vriend, na enkele dagen snuffelen kwam opeens Linux op mijn netvlies. Ik vond een pagina met spec's en op papier zou mijn netbookje weer kunnen draaien als een zonnetje met Linux Mint XFCE 32 bit. Even rommelen met een opstartbare USB stick, want het hele programma is maar 1.7 Gb. Dat zeg ik makkelijk maar ik ben geen computer specialist, dus ook dat was nog wel even een dingetje, maar wat the HEK, netbookje was in mijn hoofd al afgeschreven dus rotzooien maar. De dood of de gladiolen zullen we maar zeggen. Meteen een rigoreuze keuze, geen dualboot met Windows en Linux, maar meteen alleen Linux. Vanuit de BIOS de stick als opstart en gaan. En het ging, alles liep als een tierelier. Een hoop vragen, maar makkelijk te beantwoorden en na een kwartier, opnieuw opstarten, stick er uit et voila. Als een zonnetje, pepernoten scherp beeld en lekker snel. Firefox standaard aanwezig als browser, WIFI werkt meteen dus ook al weer online. Een opgefrist netbookje met nieuwe mogelijkheden en een praktisch lege HD van 150Gb. Het enige probleem, de batterijen zijn al oud en dus een uur zonder voeding kan nog net, maar veel is het niet. Zal ook Google hier mijn beste vriend zijn, ik hou jullie op de hoogte.

2. Maandag 6 januari 2020

Op maandag 6 januari 2020 om 20.00 uur hebben we onze nieuwjaarsbijeenkomst. Hapje, drankje, onderling QSO, een en al gezelligheid. Partners zijn natuurlijk van harte uitgenodigd. Komen dus. Natuurlijk komen we weer bij elkaar op het bekende adres van het clubgebouw van de Hengelsport Vereniging te Purmerend, Vrouwenzandstraat 157. Erwin is er zeker weer met zijn koffer met QSLkaarten. Er wordt door Marianne gezorgd voor de koffie of een ander drankje en daarnaast door de vereniging voor de nadere lekkernijen. Graag weer uw aandacht voor de wekelijkse Ronde op 145,350 MHz vanaf 21.00 uur op de vrijdagavond. Luister mee en meld je in. Op onze website http://www.veronwaterland.nl vindt U het laatste nieuws.

3. Eraf

Jaap (PA3ANZ) mailt het volgende:

Ik heb voor de liefhebber een oude Fritzel FB33. Het aluminium is wat dof maar het is nog mooi glad, de zachte kunststof delen zijn wel aan vervanging toe, verder is ie compleet. (op de site van PA7ES kun je Fritzel opknap info vinden). Elementen zitten nog wel in elkaar! Hou hier rekening mee met vervoer.

Tevens heb ik nog een oude draaibare 140cm Hirschmann offset schotel, incl zwenk/draaigedeelte en houder voor LNB

Alles is gratis af te halen. Bij interesse neem dan contact met me op of laat een boodschap achter 0612222963.

Jaap PA3ANZ Volendam

PS, ik ben niet gestopt, maar heb nieuwe antennes, hi

4. Info over Chinese portofoons

In CQ DL van afgelopen november die in onze afdelingsleesmap zit kwam ik de volgende interessante site tegen: Miklor.com (even in Google typen). Deze site biedt zeer veel info over een groot aantal merken Chinese portofoons of klonen daarvan. Ook een grote hoeveelheid software, drivers (van de oudste tot de nieuwste types), te gebruiken (kloon) kabels, antennes en antennetips (o.a. hoe maak ik een counterpoise voor een halve golf sprietje incl. instructiefilmpje), alle technische insen outs en doanddon’ts, teveel om op te noemen. De site is uptodate en wordt regelmatig van nieuwe info voorzien. Voor wie regelmatig met Chinese porto’s werkt een must!

Menno, PE1LDZ

5. Eraf

Willem PE1FVU uit Purmerend wil er wel van af: apparatuur, ontvangers, zendontvangers, onderdelen. Wie belangstelling heeft, neme contact op met hem, email

PE1FVU@amsat.org

Hieronder wat afbeeldingen van wat er zoal in de aanbieding is.

Hierboven links staat een Philips oscillator 1 Hz tot 1 MHz PM5160; daaronder een Nordmende wobbler RPS 3301, en wat meters, plus een weerstandbank.

Op de foto hieronder een zelfgebouwde regelbare .voeding, 2 keer 30 V, 3 Ampere Niet op de foto: een elektrische antenne rotor.

Hieronder een naar 29 MHZ omgebouwde 27 Mc zendondvanger. En daaronder een ICOM 251E 2 meter transceiver. En op de laatste foto een HRO 500 ontvanger, volledig met halfgeleiders en compleet met documentatie.

6. DARU

Een nieuwe loot aan de stam van zendamateur verenigingen is de DARU wat staat voor Dutch Amateur Radio Union. Dit de opvolger van de DKARS oftewel de Dutch Kingdom Amateur Radio Society. Net als de DKARS geven zij een digitaal verenigingsblad uit dat vrij gedownload kan worden via het URL https://www.daru.nu/magazine Inmiddels is er een november en december nummer verschenen die een stuk lijviger is dan onze vertrouwde Electron. Zeer interessant, leesbaar en artikelen die voor ieder wat wils zijn, o.a. hulp bij antenne plaatsing problemen. In de downloadlijst zijn ook alle oude digitale DKARS magazines van de afgelopen jaren te downloaden.

Menno (PE1LDZ)

NB. In dit nummer staat ook een artikel met ons afdelingslid Eline PH4E!

7. Voorstellen VR

Als iemand een voorstel voor de VR 2020 heeft dan is het belangrijk deze zsm in te brengen bij het bestuur. Die kan dit voorstel bestuderen en vervolgens met een advies aanbieden aan de afdelingsleden. Dan kunnen we daarover stemmen en het voorstel (bij aanname) op tijd aanbieden aan het HB van de Veron. Wie o wie?

Bernard Secretaris A56

8. Tenslotte

Ik heb een bijlage bijgevoegd betreffende de regio contest. Mogelijk dat iemand daar interesse in heeft of een leuke uitdaging ziet in deze NL VRZA contest. Veel plezier zou ik zeggen.

Tot maandag en een fijn weekend.

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56