VERON afd. 56 Waterland Elektronische Nieuwsbrief. Januari 2021 Redactie: PF2X pf2x@amsat.org
Naam Call Telefoon E-mail adres
Voorzitter Nico PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Secretaris Bernard PD4BER 06-57747524 bernard.kruithof@ online.nl clubzaken: pi4wld@veron.nl
Penningmeester Pim PA5PEX 364031 pa5pex@veron.nl
Bestuurslid Web-master Gert PA3AAV Via email! pa3aav@veron.nl
Bestuurslid Jan PE2ELS 020-4930194 jbijer2@xs4all.nl
QSL manager Erwin PA3BLS 438934 pa3bls@amsat.org
Leesmap Nico PA0MIR 434954 pa0mir@veron.nl
Waterland Award
Redactie nieuwsbrief Sietse PF2X Via email! redactie.a56@veron.nl
Waterland ronde Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz
Homepage http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

  1. Voorwoord (PF2X)

  2. Maandag 4 januari 2021 (Secretaris)

  3. PF6IK (PA3HEN)

  4. 8 loop-antenne voor 2m (PD9KS, uit nieuwsbrief Leiden Winter 2020)

  5. Eraf (PA3HEN)

  6. De nulmeridiaan (PI4HAL, uit nieuwsbrief januari 2021)

  7. Podcast PA3A en seinsleutels (PF2X)

  8. De Voltage-inverter (bijlage Convo nov/dec afdeling Zaanstreek)

  9. Slotwoord (PF2X)

1. Voorwoord

Daar is ie weer. Na enkele maanden nood gedwongen rust aan het nieuwsbrief front, kan ik er weer één maken. De aanrijding is geweest en de eerste maanden hebben een langzame verbetering gegeven. Mijn schouder is weer bruikbaar, maar heeft zijn beperkingen. Ik kan grotendeels weer normaal functioneren maar de toekomst moet uitwijzen wat dat betekent. Wat hou ik er uiteindelijk aan over? Ik weet het niet en de orthopeed en fysiotherapeut ook niet. Een jaar is de periode waarin het zich nog kan verbeteren en daarna heb je het eind resultaat wel bereikt. Verder moet het dan slijten en zijn plek krijgen. Afwachten dus, maar zeker niet sikkeneuren. Het had ook nog erger kunnen zijn, dus genieten we gewoon weer van iedere dag.

Zoals een bekend profeet ooit zei: ieder nadeel heeft zijn voordeel. Mijn akkefietje stopte per onmiddellijk (tijdelijk) mijn fysieke mogelijkheid om de nieuwsbrief te maken. Maar Menno, PE1LDZ, heeft zich zonder bedenking opgeworpen als interim redacteur en dat heeft hij geweldig gedaan. En zie daar, hij vond en vindt het ook nog leuk om te doen. Ik roep al jaren dat ik wil stoppen maar dat ik herkiesbaar ben en daar is nu dus een oplossing voor. Menno wil het van me overnemen! Ik ben daar echt blij mee. Niet omdat ik een hekel heb aan het maken van de nieuwsbrief, helemaal niet, maar om dat een frisse blik gewoon nodig voor het nieuwsblad van een afdeling. Ik ben gewoon maar een verbinding maker, ik rommel met antennes en probeer mijn zenders zo maximaal mogelijk uit te nutten. Deze zaken kwamen vaak aan de orde in mijn stukjes en commentaren, maar er is veel meer in deze hobby die aandacht verdiend en ik denk dat de laatste maanden Menno dat bewezen heeft. Andere artikelen, andere invalshoeken, gewoon anders en dat is prachtig. Dus omdat er zich al jaren geen vervanger heeft gemeld en ik er vanuit ga dat dat zonder Menno ook nu niet was gebeurd, neemt Menno de redactie vanaf volgende maand al van mij over. Ik denk dat zijn nominatie wel zal worden gesteund door de leden van de afdeling Waterland. Zo niet, nog een kandidaat, dan heeft de afdeling wat te kiezen ook mooi. Ik hoop dat het bestuur hiermee akkoord gaat, want we (Menno en ik) zijn wel wat brutaal. hi. Menno heel veel dank voor jouw snelle schakelen na mijn fiets akkefietje, succes met de nieuwsbrief en als er zich nog een kandidaat mocht melden, may the best man win, maar ik stem voor Menno.

2. Bijeenkomsten 2021

Zoals al bekend gaan onze afdelingsavonden in ieder geval tot februari 2021 niet door. Mogelijk dat de verruimingen van de regering het in februari 2021 weer mogelijk maken, maar daar heeft ook het HB van de Veron iets in te zeggen. We moeten dus afwachten. Als er nieuws is volgt dat asap via de website, de nieuwsbrief en de Waterlandronde.

V.w.b. QSL kaarten, ook het DQB is dicht, dus ook daar komen nog geen kaarten meer vandaan.

Tenslotte: Kijk ook eens op onze website www.veronwaterland.nl en stem af op de vrijdagavondronde op 145.350 MHz, vanaf 21 uur. Een prima moment om toch even bij te kletsen.

Bernard, PD4BER Secretaris A56

3. PF6IK

Special event call: P.F.6.I.K. Spliethoff’s Bevrachtingskantoor B.V. Amsterdam – Nederland 1921 -2021 ms Keizersgracht, roepletters: PFIK.

Spliethoff’s eerste eigen schip. De roepletters van dit schip zijn gebruik voor de speciale roepletters: PF6IK.

Spliethoff’s Bevrachtingskantoor B.V. is een Nederlandse scheepvaartrederij. Het hoofd kantoor is gevestigd in het westelijk havengebied van Amsterdam. Het bedrijf is opgericht in 1921 door Johan Fredrik Spliethoff. Hij specialiseerde zich als bevrachter van hout producten vanuit de e Oostzee naar west Europese havens. In 1 1946 realiseerde zijn zoon Herman Spliethoff f het eerste eigen nieuwe schip, ms Keizers sgracht, roepletters PFIK. Het schip was genaamd naar de Amsterdamse grachtt waaraan het kantoor van Spliethoff destiijds was gevestigd. Sindsdien zijn de Splietthoff schepen vernoemt naar Amsterdamse e grachten. Sinds de jaren 60 zijn de Splie ethoff schepen bruin en eindigen deze allen oop “Gracht”. Gedurende de 21ste Eeuw hee eft Spliethoff tal van rederijen overgenomen. VVandaag de dag behoren er naast de beken nde “Gracht” schepen de volgende rederijeen tot de Spliethoff Group: BigLift Shippinng (voorheen bekend als Mammoet Shippin ng), Sevenstar Yacht Transport, Transfenn nica, Wijnne Barends and Bore. De “core bbusiness” van de Spliethoff Group is zee trransport. De Spliethoff Group beheerd th hans een vloot van multifunctionele schepenn in de grote van

2.050 tot 25.000 ton. Spliet thoff biedt allerlei gespecialiseerde servic es. Als aanvulling cop het wereldwijde transpor rt van hout producten, stukgoed, project la adingen, veel al voor olie, ga en telecom indusstrie heeft de Amsterdamse rederij de voolgende specialiteiten nog in huis:

 BigLift Shipping voor zwaree lading. De BigLift multipurpose zware lad ding vloot heeft lift capaciteit tot 2.200 ton en is 1 van de marktleiders in de zware lad ding markt.  Sevenstar Yacht Transportt. Sevenstar is DE marktleider in het vervooer van jachten over zee.  Transfennica & Transfenni ica Logistics is gespecialiseerd in container r, Ro-Ro en “ Door to door” transport  Wijnne Barends is de kustv vaartrederij in de Group.  Bore, een Finse rederij, is de Europese leider in Ro-Ro vervoer.

Bezoek onze website voor meeer informatie: www.spliethoff.com

Om dit bijzondere jubileum nniet geheel stil voorbij te laten gaan zijn d de roepletters PF6IK geactiveerd voor het jaar 2021. PF6IK zal het gehele jaar door te werken zijn in diverse modes maar op HF w wel overwegend in CW. Skeds kunnen aangevvraagd worden. Er komt een speciale QSL kaart t beschikbaar om gemaakte verbindingen te bevestigen. e QSL via het bureau of directt (SASE). Zie QRZ.com voor meer informa atie.

Wellicht tot werkens. 73,

PF6IK (Email: pf6ik@spliethoff.com)

4. 8 loop-antenne voor 2m

Hierbij een kleine bouwbeschrijving van mijn zelfbouw 8-loop antenne voor de 145 MHz. Leuk voor de vakantie maar natuurlijk ook voor in huis of caravan/boot.

Op internet bij mijn zoeken naar loop antennes ben ik terecht gekomen op de website van PA0FRI. https://pa0fri.home.xs4all.nl/Ant/Magloop/magn8nl.htm Daar zag ik kleine loopantennes voor onder andere 70 cm en de 2 meter. Daar er veel verbouwd wordt hier in de buurt staan er her en der van die afvalbakken om de nodige verbouwafval in weg te gooien. Daar er ook soms elektrakabels in worden gegooid, haalde ik ze er weer uit om er wat moois van te maken voor de hobby. Zo kan je van 3 stukken (massief) elektrakabel van iets meer dan een 1 meter een leuk loopje bouwen.

1 – Strip alle 3 de kabels zodat het koperdraad u tegemoet blinkt. 2 – Bundel de 3 draden en span/klem ze aan één zijde vast. 3 – De andere zijde klemmen we in een accuboormachine. 4 – Met de boormachine de draden nu twisten (zie foto).

Voor het buigen heb ik een mal gemaakt van afvalhout, wederom uit de verbouwbak. De afmetingen van de 8-loop is 2x een diameter van 15 cm uit één stuk. Op de website van PA0FRI staan handige tips om de uiteinden van de loop aan elkaar te monteren, daarvoor wordt het binnenwerk van een ( grote ) kroonsteen gebruikt. Men kan de beide uiteinden van de loop tijdelijk vastzetten met de beide schroefjes. Hierna worden de uiteinden van de loop in de kroonsteen gesoldeerd. De schroefjes worden verwijderd want die gaten gaan we later weer gebruiken bij de montage van de 8-loop. Van PB2DJ heb ik een toltrimmertje gekregen van ca 25 pF voor mijn 8-loop, zijn bouwwerken staan ook op de site van PA0FRI.

Men heeft ook nog een stuk aluminium hoeklijn of iets dergelijks nodig voor de montage van een PL of een BNC chassisdeel voor het aansluiten van de 8-loop (zie foto). De gamma-match is (totale lengte) ca 12 cm lang en zit op ca 1.5 cm evenwijdig aan de 8-loop, Hiermee moet men wat experimenteren (beetje buigen en verbuigen). Misschien ligt er ook nog een leuk stukje hout tussen het bouwafval waar de 8-loop op gemonteerd kan worden.

Nu als laatste monteren/solderen we de toltrimmer in de 8-loop. Monteer de toltrimmer horizontaal en lijm een zelf gemaakt stokje (stukje van een penseel) op het verstelbare gedeelte op de toltrimmer, dit is makkelijk bij het inregelen/afstellen voor de goede frequentie i.s.m. de swr-meter.

Het vermogen waarmee men kan zenden is ca 10 Watt, ik zelf gebruik de 8-loop in combinatie met een Baofeng porto met een vermogen van ca 4 Watt. Vanuit mijn locatie aan de kust van Katwijk heb ik de loop op zolder staan, vandaar uit heb ik verbindingen gemaakt via de repeater van Zoetermeer, dat gaat me niet lukken met de rubberduck op de porto. Wie de 8-loop wil gaan bouwen kan bij mij de mal lenen voor het vervaardigen van de 8-loop. Mijn mailadres is pd9ks@veron.nl ook voor e.v.t vragen. Toltrimmertjes zijn onder meer verkrijgbaar in Haarlem bij HF electronics Voor weinig geld heeft men veel plezier met het bouwen van deze 8-loop antenne.

Met vriendelijke groet. Krijn Schuitemaker. PD9KS

NB. Overgenomen uit de nieuwsbrief van de afdeling Leiden (A28), de winter editie.

5. Eraf:

Ik heb een nagenoeg nooit gebruikte, in nieuwstaat verkerende DMR porto: Hytera PD785G inclusief laadstation. Zo weinig gebruikt dat het display plastic er nog op zit. Prijs? T.E.A.B.

Reacties: theokindts@gmail.com Theo (PA3HEN)

6. De nulmeridiaan

Er bestaat maar één gradenboog op ons globe waarvan de positie objectief vast is te stellen. Dat is de evenaar. Alle andere breedtegraden gebruiken deze grootste omtrek rond de aardas als referentie. Echter voor het aanwijzen van één lengtegraad als moeder aller lengtegraden ontbreekt een objectief ijkpunt. Toch hebben we een standaard nulmeridiaan. In vroeger tijden hanteerden veel zo landen hun eigen nulmeridiaan: een lengtegraad 0, als startpositie voor de andere parallellen. Vaak lag die in een belangrijke thuishaven, zoals Kopenhagen, Lissabon, Cídiz, Londen of Rio de Janeiro. In de eeuwen na de ontdekking van Amerika werd het wat drukker op zee, en werd het gebruik van al die nulmeridianen verwarrend. Om dat voor eens en voor altijd op te lossen werd in oktober 1884 de International Meridian Conference gehouden in Washington. Doel was om één meridiaan als wereldstandaard te kiezen. Drie weken lang spraken 41 afgevaardigden uit 25 landen over de beste keuze. Diverse deelnemers opperden dat die keuze gebaseerd moest worden op pure science. Maar van wetenschappelijke argumenten was geen enkele sprake. Koopmansgeest gaf de doorslag: 72 procent van de internationale handelsschepen maakte gebruik van kaarten die in Greenwich gemaakt waren. Daar stond uiteraard de Londense nulmeridiaan op. Greenwich produceerde rond die tijd jaarlijks 200.000 kaarten en almanakken; het zou voor iedereen te duur worden om een andere nulmeridiaan te kiezen. De internationale nulmeridiaan ligt sinds 1884 dan ook in Greenwich. MEER WETEN? Lees Heer van de Tijd: Een eenzaam genie en de uitvinding van de standaardtijd door Clark Blaise.

Uit: 100 maritieme uitvindingen.

NB: overgenomen uit de nieuwsbrief van PI4HAL, januari 2021

7. Podcast PA3A en seinsleutels

Op deze website: https://www.qsotoday.com/podcast/pa3a, staat een interessante podcast (audio-reportage) van Arie Kleingeld, PA3A. Hij vertelt zijn verhaal over het ontstaan van zijn hobby in de koopvaardij tot aan het heden. Hij is ook actief geweest met expedities in Afrika voor de zogenaamde 'Mercy Ships'. Het luisteren waard.

Ook interessant is website van K6IX, alles over seinsleutels.

https://k6ix.net/J38Keys.html

Sietse (PF2X)

8. De Voltage inverter

In de nieuwsbrief (Convo) van de afdeling Zaanstreek van november en december 2020 staat een leuk technisch artikel van PA0BZY over een 'Voltage inverter'. Omdat veel nieuwsbrieven in PDF worden verspreid is gewoon kopiëren niet altijd even makkelijk en zeker niet als het om plaatjes/afbeeldingen gaat. Zo ook hier, ik kon de tekst keurig in onze nieuwsbrief krijgen, maar de afbeeldingen, no way José. Dus dan maar op deze manier, ik heb de betreffende convo als bijlage bij deze nieuwsbrief gevoegd.

Sietse (PF2X)

9. Tenslotte

Dit was mijn laatste nieuwsbrief, ik heb het al die jaren met plezier gedaan. Nu in deze pandemie en het feit dat we niet bij elkaar mogen c.q. kunnen c.q. willen (kies er maar één) geeft toch ook aan hoe belangrijk een nieuwsbrief is voor een afdeling van een vereniging. Toch iets dat ons bindt, daar levert de vrijdagavond Waterland ronde ook een flinke bijdrage aan. Maar daar zijn het wel altijd de 'usual suspects' die elkaar treffen, dus zet de radio eens aan op vrijdagavond om 21.00 uur op 145.350 Megahertz een kleine vervanger voor onderling QSO op de verenigingsavond.

Gelukkig gaat Menno door met de nieuwsbrief en gezien zijn laatste exemplaren zal dat geen straf zijn om te lezen. Menno heel veel succes en ik hoop dat er voldoende copij komt om te voorkomen dat je iedere nieuwsbrief zelf moet vullen. Wie de schoen past ... Natuurlijk ga ik er vanuit dat je 'gekozen' wordt in februari, maar we zijn een democratische vereniging dus mogelijk meldt zich nog een tegen kandidaat?

Deze nieuwsbrief is wat vroeg, maar mooi op tijd voor mijn beste (radio) wensen voor een hopelijk veel leuker 2021 voor alle leden. Dank voor jullie doorgaans positieve reacties op mijn nieuwsbrieven en ik stop wel als redacteur, maar blijf lid van de afdeling en zendamateur dus we gaan elkaar zeker spreken en zien.

Blijf gezond en een fijn weekend.

Best 73's,

Sietse (PF2X) Redacteur A56 (aftredend)