veron

VERON afd. 56 Waterland

Elektronische Nieuwsbrief.

Maart 2021

Redactie:

PE1LDZ

pe1ldz@veron.nl

Naam

Call

Telefoon

E-mail adres

Voorzitter

Nico

PA0MIR

434954

pa0mir@veron.nl

Secretaris

Bernard

PD4BER

06-57747524

bernard.kruithof@

online.nl

clubzaken: pi4wld@veron.nl

Penningmeester

Pim

PA5PEX

364031

pa5pex@veron.nl

Bestuurslid

Web-master

Gert

PA3AAV

Via email!

pa3aav@veron.nl

Bestuurslid

Jan

PE2ELS

020-4930194

jbijer2@xs4all.nl

QSL manager

Erwin

PA3BLS

438934

pa3bls@amsat.org

Leesmap

Nico

PA0MIR

434954

pa0mir@veron.nl

Waterland Award

Redactie nieuwsbrief

Menno

PE1LDZ

Via email

pe1ldz@veron.nl

Waterland ronde

Iedere vrijdagavond om 21.00 uur lokale tijd op 145.350 MHz

Homepage

http://www.veronwaterland.nl/

INHOUD

1. Voorwoord (Menno, PE1LDZ)
2. Van onze secretaris (Bernard, PD4BER)
3. Ineens wist ik het: ik word weer zendamateur! (Bernard, PD4BER & Bert, PA5BM)
4. Antenneperikelen rond een rijtjeshuis (Gerard, PE1OUD)
5. Tips & Trucs (Stef, PA0SJM)
6. Speciale call PF6IK (Theo, PA3HEN) (uit: DARU magazine)
7. Ontwikkelingen op de nieuwe 40 MHz band
8. Mobieltjes of microfoon verboden tijdens het rijden
9. World radio Day 18 april 2021

10. Slotwoord(Menno, PE1LDZ)

1. Voorwoord

Begin maart 2020 kon niemand nog inschatten in hoeverre de zich steeds verder mondiaal uitbreidende Corona pandemie zou gaan durenInmiddels zijn we daar wel achter gekomen, deze maand viert het virus zijn eerste verjaardag en iedereen hoopt dat het meteen zijn laatste verjaardag is al is daar moeilijk een antwoord op te krijgen, hooguit een schatting. De vooruitzichten zijn hoopvol zoals ons voorspiegeld wordt maar heeft gelijk ook een hoog als, dan, maar gehalte. Voor de activiteiten van onze afdeling Waterland is de situatie nog steeds uitermate remmend en beperkend. Blijven somberen heeft geen zin en laten we ook eens kijken naar wat er wel kan of alternatieve ontwikkelingen bij het ontberen van onze clubavond: we hebben onze Waterlandronde op de vrijdagavond, een maandelijkse nieuwsbrief, ZOOM-vergaderingen en contact met elkaar te hebben via QSOs. Vooral dit laatste en de Waterlandronde maakt ons als zendamateurs uniek in het club-en verenigingsgebeuren. Koester dus wat we nog wel kunnen!

2.Van onze secretaris

Geen echte bijeenkomsten in het lokaal van de Hengelsportvereniging in Purmerend, helaas. Maar zonder twijfel gaat dat weer lukken als we gevaccineerd zijn. Voorlopig dus maar de wekelijkse vrijdagavondronde op 145.350 MHz vanaf 21 uur.

En verder staat op het programma een digitale voordracht van onze Gert PA3AAV - via het programma zoom.us - over een zelfbouwproject. Als dat vaste vorm heeft aangenomen, gaat hij ons erover vertellen, ergens in het voorjaar. Houd dus website en Nieuwsbrief in de gaten. Eigenlijk waren we van plan om dit aanstaande maandag 1 maart plaats te laten vinden, maar dat hebben we even uitgesteld.

Bernard Kruithof, PD4BER

3.Ineens wist ik het, ik word weer zendamateur!

Vroeger, als kind, had je je hobbies. Knutselen, met radio’s spelen, met walkie-talkies door de buurt op avontuur gaan. Maar als je eenmaal groot bent, raak je dat vaak kwijt. Terwijl de radio-hobby toch zo leuk kan zijn dat is een ervaring die veel radio-amateurs hebben. Veel van de leden van de Veron afdeling Waterland , de club van radioamateurs in Nederland, zijn er op latere leeftijd achter gekomen dat ze weer veel plezier beleven aan hun radio-hobby waar ze als kind ooit mee waren begonnen. Bij een verhuizing vinden ze weer een radio waarmee ze zaten te luisteren naar amateurs over de hele wereld. En met de corona-maatregelen zitten veel mensen meer thuis dan ooit. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bert (55, PA5BM) uit Purmerend. We spraken met hem over zijn radio-zendamaterisme en vroegen hoe hij daar toe gekomen was.

‘Vroeger als jongen luisterde ik naar de politieradio, op het toestel van mijn grote broer. En met vakantie luisterde mijn vader altijd naar Radio Nederland Wereldomroep, op de korte golf. In de jaren tachtig zag ik voor het eerst op een hobbybeurs in Lelystad daar woonden we toen een zendamateur aan het werk, die een verbinding maakte met iemand in Maastricht. Toen ging er een wereld voor me open. Ik besloot om zelf een examen te doen en een eigen machtiging te krijgen. Mijn roepletters waren PE1NVF elke zendamateur waar ook ter wereld krijgt een unieke aanduiding. Voor Nederland begint dat altijd met een P, voor Frankrijk bijvoorbeeld met een F, enz. We gingen in 1999 in Purmerend wonen, en ik was in het begin heel enthousiast, zette de website op voor de afdeling Waterland van de Veron, de vereniging van radioamateurs op, maakte elke maand

een elektronische Nieuwsbrief. Maar met werk, gezin, een hond en het hele leven was er weinig gelegenheid voor de hobby. Maar de laatste jaren heb ik het weer opgepakt. Ik zend nu weer veel, gebruik morse en ook doe ik veel met digitale systemen. Dan sluit je de computer aan op je zendontvanger en met heel weinig vermogen kan je met Amerika en zelfs met Australië contacten leggen. Dat is toch bijna toveren. En ja, natuurlijk zou je met iemand kunnen bellen. Maar als radioamateur heb je het gevoel dat je het zelf doet, met je eigen antenne en je eigen zender. Dat is en blijft fascinerend.’

De shack van Bert

Bernard Kruithof, PD4BER & Bert van der Meer PA5BM

Naschrift redactie: dit artikel kwam tot stand door een samenwerking van Bernard en Bert en is naar de redactie van het in Purmerend verschijnende Gezinsblad gezonden met verzoek tot plaatsing in één van de komende edities.

4.Antenneperikelen rond een rijtjeshuis.

Ik woon in een rijtjeshuis en heb al jaren een dipool van 2 x 18 meter over het huis gedrapeerd, met een kippenladder gevoed en symmetrisch getuned. Detail: van de eindisolator tot de tuner is één stuk draad zonder onderbreking gebruikt (en dat dus 2 keer, natuurlijk...).

Achter het huis wordt de draad via een paal aan de schutting naar een klein paaltje op een tegelvoet geleid, welke op de schuur geplaatst is. Zie foto.

Het voedingspunt hangt op ongeveer op 12 meter hoog aan een paaltje aan het huis.

Aan de voorkant van het huis was de antenne aan een boom bevestigd en hier begint het verhaal eigenlijk.

Wij zijn ‘met de tuin bezig’ en hebben daartoe een tuinman in de arm genomen, die na overleg met mijn vrouw, juist díe boom gerooid heeft. Een kleinigheidje houd je, zeg maar…

Ik zit dus al een paar weken te bedenken hoe ik dit moet oplossen want juist in deze tijd zijn de lage banden goed bruikbaar en dáár heb ik nou net die draad dipool voor nodig.

Er moest dus een vervanging, lees: ophangpunten, komen. Materiaal is lastig te bestellen door de ‘lockdown’, maar ik had geluk. De stenen voor de tuinverharding werden op een hardhouten pallet geleverd. Die heb ik uit elkaar gehaald en het hout gebruikt om een paar ‘uithouders’ te fabriceren. Die moeten de draad geleiden tot de nieuwe bomen groot en sterk genoeg zijn om hun functie over te nemen. Het spreekwoord luidt: “Boompje groot, plantertje dood”, maar laten we toch vooral positief blijven!

Op de volgende paginas een paar foto’s van de constructie. Niet mooi, niet al te netjes, maar doelmatig!

Maak de dakbedekking goed schoon en leg rubber matjes neer ter bescherming!

Klaar op het dak! Een gat in een stoeptegel geboord, en wat hardhout aan elkaar geschroefd. De draad loopt geheel vrij van het huis op ong. 50 cm afstand.

Twee muursteunen van hardhout.

De muursteun staat onder een hoek omdat hij zowel een kracht van boven als van rechts moet kunnen verwerken.

Deze muursteun staat recht op de draad. De draad zat eerst aan de regenpijp vast, maar dit is veel sterker. Zo blijft ook hier de draad netjes 50 cm vrij van het huis.

Uiteraard pak ik midden in een woonwijk behoorijk wat storing op, maar het lijkt toch iets minder te zijn dan voorheen met de draad dichter bij het huis.

In ieder geval ben ik voor héél weinig geld weer QRV op 160, 80, 60 en 40 meter, in SSB uiteraard, en daar ging het om. Nu maar wachten tot de nieuwe bomen gaan groeien, hihi.

73 - Gerard - PE1OUD - Zaandam

5.Tips & Trucs van Stef, PA0SJM

6. Speciale call PF6IK (ons afdelingslid PA3HEN)

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Spliethoff, één van de grootste rederijen van Nederland, het eerste schip onder beheer kreeg. Zie bijgaande foto van de Keizersgracht. De schepen van Spliethoff hebben vrijwel allemaal namen die op “gracht” eindigen. Zo’n jubileum moet gevierd worden en daarom heeft Theo Kindst, PA3HEN, daar de speciale call PF6IK voor aangevraagd.

Theo is werkzaam bij Spliethoff en zeker geen onbekende uit het verleden toen hij zelf nog voer en vanuit de hele wereld op 50 MHz te werken was. Peter PA2V verricht uit zijn bedrijf de veiligheid-technische opleidingen voor Spliethoff en heeft daarom toestemming gekregen om op 432 MHz met de call PF6IK verbindingen te maken.

(uit: DARU magazine)

7.Croatia becomes the latest country to grant access to the new 40 MHz band (Dec 2020)

We now have welcome news that Croatia has joined the small number of countries that has allowed operation on the new 40 MHz (8-metre) band.

In a message by email, Dragan, 9A6W writes...

In April I have applied for an experimental license to transmit on 40 MHz hoping to be QRV for the E-sporadic season. To make a long story short, national telecom authorities have just issued me an experimental license for 8 m band, 40,66-40,70 MHz. I am QRV with FT-897 (100 W) and a dipole antenna at the moment.

The license is valid for a year and then it could be renewed. There are rumors that some other stations will follow my example.

I received EI1KNH and OZ7IGY beacons this summer (2020) on many occasions. I am monitoring 6m these days for any openings (TEP or Es) and would like to be in touch for a possible QSO. I will use 40,680 for FT8.

Croatia is now the fifth country in which it is possible to operate legally on 40 MHz. Ireland, Slovenia & South Africa already have allocations on the band while Lithuania is willing to allocate spot frequencies for experimental purposes.

The frequency allocation that 9A6W has obtained is from 40.660 MHz to 40.700 MHz. This 40 kHz wide slice of spectrum is referred to the Industrial, Scientific & Medical (ISM) band.

There are a number of ISM bands but this is the one nearest to 40 MHz. In many countries, much of the low band VHF spectrum is allocated to

military or other services. Licensing authorities may be unwilling to grant radio amateurs an allocation that hasn't been agreed internationally.

The ISM band at 40 MHz is an exception and it might be a good way for other countries to proceed i.e. individual licenses in the ISM band.

Range... As the map shows above, 9A6W is at an ideal distance for Sporadic-E openings to Ireland and Lithuania. As the most southerly 8-metre station in Europe, there is a possibility of some TEP openings to South Africa or perhaps via F2 near the peak of sunspot cycle 25.

The distance to Slovenia is about 200 kms which might be spanned by tropo or even meteor scatter during the major showers.

Links...

1) For more information of 40 MHz, visit my 40 MHz page... https://ei7gl.blogspot.com/p/40-mhz.html

2) 9A6W on QRZ.COM

Update 3rd Dec 2020... 9A6W reports that 9A2WB heard his JT65 transmission over a distance of 114 kms.

8.Mobieltjes of microfoon verboden tijdens rijden

Schijnbaar weten veel mensen niet dat het inmiddels verboden is om met een microfoon in de hand achter het stuur of op de fiets te zitten. En de boete is niet mals. Dit naar aanleiding van een opmerking op het net, want een vriend van die amateur had een boete gekregen, omdat hij zat te zenden achter het stuur. Toen dat bekend werd heb ik gelijk een handsfree set gekocht om zo de boete te ontlopen. Vanaf 1 juli 2019 mag u geen mobiele telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om te appen, de navigatie te gebruiken of muziek uit te zoeken op de fiets. Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische

apparaten voor communicatie- en informatieverwerking, dus ook voor het vasthouden van een microfoon in een rijdende auto, ook in een file. Zendamateurs Dit kan ook flinke gevolgen hebben voor radiozendamateurs die graag mobiel uitzenden vanuit de rijdende auto en dan op bijvoorbeeld de 2 meterband over een repeater werken. Handsfree mag natuurlijk wel.

De boete voor bestuurders van niet gemotoriseerde voertuigen, zoals de fiets, bedraagt € 95,- en bij het vasthouden van een microfoon in een rijdende auto kan dit oplopen tot wel € 240 (zal nu wel €340,- zijn geworden na de laatste boeteverhoging voor gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden, daar kan je een hele mooie mobiel set voor kopen! red.) Zendamateurs moeten de auto stilzetten tijdens mobiel gebruik!

(uit Twenthe Beam februari 2021)

9.World Radio Day 18 april 2021

Every April 18, radio amateurs worldwide take to the airwaves in celebration of World Amateur Radio Day. It was on this day in 1925 that the International Amateur Radio Union was formed in Paris.

Amateur Radio experimenters were the first to discover that the short wave spectrumfar from being a wastelandcould support worldwide propagation. In the rush to use these shorter wavelengths, Amateur Radio was in grave danger of being pushed aside, the IARU’s history has noted. Amateur Radio pioneers met in Paris in 1925 and created the IARU to support Amateur Radio worldwide.

Just two years later, at the International Radiotelegraph Conference, Amateur Radio gained the allocations still recognized today160, 80, 40, 20, and 10 meters. Since its founding, the IARU has worked tirelessly to defend and expand the frequency allocations for Amateur Radio. Thanks to the support of enlightened administrations in every part of the globe, radio amateurs are now able to experiment and communicate in frequency bands strategically located throughout the radio spectrum. From the 25 countries that formed the IARU in 1925, the IARU has grown to include 160 member-societies in three regions. IARU Region 1 includes Europe,

Africa, the Middle East, and Northern Asia. Region 2 covers the Americas, and Region 3 is comprised of Australia, New Zealand, the Pacific island nations, and most of Asia. The International Telecommunication Union (ITU) has recognized the IARU as representing the interests of Amateur Radio.

Today, Amateur Radio is more popular than ever, with more than 3,000,000 licensed operators!World Amateur Radio Day is the day when IARU Member-Societies can show our capabilities to the public and enjoy global friendship with other Amateurs worldwide.Groups should promote their WARD activity on social media by using the hashtag #WorldAmateurRadioDay on Twitter and Facebook. IARU will list all WARD activities on this page. To have your WARD activity listed, send an email to IARU Secretary David Sumner, K1ZZ.

April 18 is the day for all of Amateur Radio to celebrate and tell the world about the science we can help teach, the community service we can provide and the fun we have.We hope you will join in the fun and education that is World Amateur Radio Day!

The theme for 2021 is :

“Celebrating Amateur Radio’s Contribution to Society.”

(Zie mini poster op de laatste pagina)

10.Slotwoord

De inkt van deze nieuwsbrief is nog nat terwijl ik alweer een idee heb voor de volgende nieuwsbrief: iets over metallurgie oftewel hoe verhouden metalen die wij in onze hobby gebruiken zich in potentiaal t.o.v. elkaar en wat is daarvan het corrosie effect (en alle ellende die daarmee samenhangt). Mocht iemand daar ook info of ideeën over hebben, vooral over de bestrijding van corrosie bij antennes, mastconstructies, rotoren en alles wat daarmee samenhangt dan houd ik mij aanbevolen voor een stukje kopij daarover. Voor nu alle aan deze nieuwsbrief medewerkenden: dank voor de kopij! Ik hoop dat in maart mijn mailbox weer vol loopt! Je kan veel over zendamateurs vertellen maar één eigenschap staat daarbij als eerste met hoofdletters geschreven: INVENTIVITEIT!

73, Menno, PE1LDZ