Zoom bijeenkomst op 6 december van de afdeling Waterland van de Veron A56, 20-21 uur

 

Aanwezig: Gert PA3AAV, Nico PA0MIR, Herman Reurts PE1BFA, Jan PA5JT, Evert-Jan PE1FWM, Bert van der Meer PA5BM, Carla Jonker, Eline PH4E, Tjarko PA7TG, André Heijm PA3HGP, Erwin PA3BLS, Pim Eijlander PA5PEX, Henk, Sietse PF2X, Bernard Kruithof PD4BER

 

In januari 2022 gaan we weer, per zoom, bijeenkomen om ons voor te bereiden op de ledenraad van de Veron, die in april 2022 zal plaatsvinden. Als we voorstellen hebben, moeten we die voor 1 februari 2022 aan het Hoofdbestuur opsturen.

 

En toen was het woord aan Gert PA3AAV, die de beste contester van Nederland is (Electron, december 2021, p. 577: 1235 punten, en 47.122 QSO’s. Ter vergelijking, nummer 2 is PA2TA met 953 punten en 30.363 QSO’s). Hoe je dat kan worden – veel oefenen, en heel veel met de computer doen, automatiseren is het sleutelwoord. En dan natuurlijk ook je goed voorbereiden door de contest regels vooraf door te nemen. Kijk ook naar de email reflector die je terugkrijgt van een contest als je het log hebt ingestuurd. Heel goed is de contestkalender van WA7BNM. Neem een contest met veel activiteiten, waarbij iedereen met iedereen werkt en die zich niet in Australië en dergelijke verre oorden afspeelt. Stel jezelf vooraf een haalbaar doel, en begin met de hoogste band – afhankelijk van waar de zon staat is er uit bepaalde richtingen meer activiteit te verwachten, dus let daar op. Houd het dx-cluster in de gaten, bijvoorbeeld My DX Summit, en begin met S&P, Search and Pounce – over de band draaien, luisteren en aanroepen. En verspil niet je kostbare tijd door je in een pile-up te storten en daar lang in blijven hangen. Als je goede signalen hoort en jezelf luid en duidelijk aankomt, kun je ook cq roepen. Kijk ook naar het log dat je terugkrijgt, met UBN (Unieke call, Bad call, Not-in-log call). Heel vaak is het een callsign dat je net niet goed hebt genomen, of ook, heel goed mogelijk, een typefout.

Eigenlijk het meest opvallende was het SO2R system dat Gert gebruikt: single operator two radios’s. Daar heb je een koptelefoon voor nodig met links de ene, en rechts de andere radio, zodat je op twee frequenties kan luisteren, en cq kan geven (automatisch, met de computer), en ook twee antennes en filters om de radio’s niet door elkaar te laten lopen. En veel operating practice, want voor sommigen is één radio al ingewikkeld genoeg.

En zo had Gert nog meer verstandige opmerkingen – hij besloot met wellicht het belangrijkste: dat je er plezier van moet hebben. Veel vragen van de deelnemers bewezen dat Gert een zeer goed onderwerp had aangedragen. En toen was de zoom-tijd op en was de bijeenkomst afgelopen.

 

Bernard Kruithof, secretaris van de afdeling Waterland van de Veron PD4BER